EU će tražiti negativan COVID-19 test za sva putovanja izvan Unije

Date:

Zemlje članice Evropske unije (EU) odlučile su tražiti negativan COVID-19 test na svim putovanjima u EU iz trećih zemalja.

U saopštenju iz Vijeća EU-a navedeno je da su se zemlje članice složile oko nove preporuke o ograničenjima putovanja za borbu protiv korona virusa (COVID-19).

U skladu s tim, države članice tražit će negativan COVID-19 test ne stariji od 72 sata na svim obaveznim ili neobaveznim putovanjima izvan EU-a.

Radnici u oblastima pomorstva, transporta i graničnih službi će biti izuzeti ovog pravila, a njima će biti dovoljan brzi antigenski test.

Uz to, zemlje EU moći će zatražiti do 14 dana karantina i dodatna ispitivanja u vezi s COVID-19, što se naročito odnosi na zemlje u kojima su otkriveni novi sojevi korona virusa.

Također su utvrđeni uslovi pod kojima se mogu ukinuti ograničenja za neobavezna putovanja u EU.

Da bi se ukinulo ograničenje broj novih slučajeva COVID-19 u posljednjih 14 dana u toj zemlji treba biti manji od 25 na 100.000 ljudi, u posljednjih sedam dana na 100.000 ljudi treba biti najmanje 300 testiranih, a procenat pozitivnih na virus u posljednjih 7 dana mora biti manji od četiri posto, te da u toj zemlji nisu otkriveni novi sojevi korona virusa.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related