EU do ljeta planira uvođenje digitalnog certifikata o vakcinisanju protiv koronavirusa

Date:

Evropska unija (EU) ima za cilj do ljeta uvesti “certifikate o vakcinisanju”, koji će omogućiti osobama vakcinisanim protiv nove vrste koronavirusa slobodno putovanje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je konferenciju za novinare s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom na kraju prvog dana Samita lidera EU-a, na kojem se razgovaralo o krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Von der Leyen je naglasila da je pitanje potvrde o vakcinaciji detaljno razmotreno i da je ono za što će se takav dokument koristiti “politička odluka koju će donijeti svaka zemlja zasebno”.

Navodeći da postoje potrebe za informacijama poput naučnog mišljenja kako se zaraza sprečava i koliko dugo vakcina pruža zaštitu, Von der Leyen je kazala da su obećavajući rezultati počeli dolaziti iz zemalja kao što je Izrael.

Kako je kazala, prema dosadašnjim tehničkim studijama o certifikatu, dokument će sadržavati osnovne medicinske podatke o vrsti vakcine koja je korištena, gdje je proizvedena te o tome da li je osoba prebolovala COVID-19. Naglasila je da sistem treba integrirati u zdravstvo i granični sistemi zemalja EU-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Priprema digitalnog certifikata o vakcinaciji potrajat će najmanje tri mjeseca – izjavila je Von der Leyen.

Certifikat će, pored podataka o vakcinaciji, imati i rezultate o negativnom PCR testu, da li je osoba prebolovala koronavirus i da li ima antitijela. 

– Ako takav certifikat želimo primijeniti do ljeta, države članice trebale bi ga brzo distribuirati zdravstvenim i graničnim organima – dodala je Von der Leyen.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related