EU: Lider sindikata zabrinut za sigurnost radnika

Date:

Luca Visentini, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata (ETUC) rekao je da su zabrinuti za radnike, koji se budu vratili na radno mjesto, jer bi mogli biti izloženi opasnim uslovima zbog novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Visentini je uputio pismo liderima Evropske unije, rekavši da će mapa puta EU za ponovno uspostavljanje ekonomije iznevjeriti zdravlje radnika.

On navodi da se brine, jer izgleda da Evropska komisija “nije uzela u obzir praktična pitanja poput zdravlja i zaštite na radu kao dijela ukidanja mjera zaštite“.

Dodao je da sindikati trebaju biti uključeni u ocjenu sigurnosti za rad. U mnogim zemljama EU, sindikati imaju priličnu veliku moć u radnim zajednicama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 128.000 ljudi, a potvrđeno je preko 2.000.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 500.000 ljudi.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related