EU najavila razmatranje odnosa s Bjelorusijom u kojoj je privedeno više od 2.000 demonstranata

Date:

Odnosi Evropske unije s Bjelorusijom bit će razmatrani nakon osporenih predsjedničkih izbora, saopćila je Evropska komisija u utorak, iako je odbila komentarisati da li će sankcije ponovo biti uvedene toj zemlji.

– Čitav niz pitanja vezanih za odnose između Evropske unije i Bjelorusije trenutno je pod razmatranjem zbog žalosnih dešavanja povezanih s predsjedničkim izborima održanim u nedjelju – izjavio je portparol izvršnog organa EU, Peter Stano, na konferenciji za novinare.

Stano je kazao da je zajednička deklaracija 27 država članica u pripremi, ali nije dao nikakav vremenski okvir za nju, prenosi Reuters.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Bjelorusije Olga Chemadanova saopćila je kako je drugog dana demonstracija privedeno više od 2.000 osoba.

Demonstracije su organizirane nakon saopćenja da je na izborima pobijedio predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko.

Chemadanova je izjavila da su demonstracije nastavljene u Minsku, Brestu, Mogilyevu i Novopolotsku.

Tikhanovskaya: Ne sukobljavajte se s policijom, ne izlazite na ulice

Kandidatkinja na izborima Svetlana Tikhanovskaya je objavila video u kome je izjavila da svojevoljno napušta Bjelorusiju i odlazi u Litvaniju.

Tikhanovskaya je pozvala svoje pristalice da poštuju zakon i zahvalila se na glasovima.

– Ne želim krv i nasilje. Molim vas da se ne suprotstavljate policiji i ne izlazite na ulice kako ne biste dovodili svoje živote u opasnost – kazala je Tikhanovskaya.

Ranije je saopćeno kako je na predsjedničkim izborima pobijedio trenutni predsjednik Lukashenko, koji je dobio 80,23 posto glasova, a da je Svetlana Tikhanovskaya dobila 9,9 posto glasova.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related