EU osigurala pakete pomoći socijalno ugroženim porodicama

Evropska unija je sa partnerima iz Hilfswerk International osigurala za najugroženije građane u Bosni i Hercegovini pakete s prehrambenim artiklima i higijenskim sredstvima, u vrijednosti  15.000 eura.

Podjela paketa pomoći građanima koji su zbog vanrednih okolnosti izazvanih koronavirusom spriječeni izlaziti iz domova ili nisu u mogućnosti brinuti se o sebi usljed lošeg materijalnog ili zdravstvenog stanja, počela je ove sedmice.

Pakete su korisnicima lično uručili zamjenik ambasadora Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i direktorica Hilfswerk International Suzana Jašarević.

– Iznimno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da uručim ovu pomoć. U situacijama kao što je ova, moramo svi pokazati svoju solidarnost i brigu za drugoga. Evropska unija je pokazala mnogo puta do sada da smo tu za sve one kojima je pomoć najpotrebnija – kazao je Sinno.

Podjela se vrši u skladu sa evidencijom centara za socijalni rad i općina iz cijele države, a aktivnost se provodi u sklopu projekta koji ima za cilj poboljšanje ljudskih prava i kvalitete života starijih osoba u BiH.

S obzirom na to da su redovne aktivnosti projekta usporene usljed COVID-19, određene aktivnosti su prilagođene radi pružanja direktne podrške starijim osobama u gradovima koji su obuhvaćeni projektom: Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Brčko.

– Brzom akcijom i odlukom Delegacije EU u BiH, usaglasili smo se da hitno sredstva usmjerimo i podržimo najugroženiju populaciju starijih osoba koje su dodatno opterećene uslovima izazvanim pandemijom. Radujemo se da barem na neko vrijeme možemo olakšati njihov život i unijeti malo radosti i topline – rekla je direktorica Hilfswerk International.

Zbog okolnosti izazvanih koronavirusom i mjera ograničenog kretanja i okupljanja cjelokupnog stanovništva, osobe starije životne dobi našle su se u veoma teškoj situaciji. Pored problema izazvanih lošom finansijskom situacijom, starije osobe često su usamljene i sve češće se isključuju iz života zajednice, što loše utiče na njihovo psihičko stanje.

Stoga su u sklopu projekta na kućne adrese korisnika isporučeni i setovi materijala za rad za 30 članova okupacionih radionica centara za zdravo starenje, koji trenutno obavljaju ove aktivnosti u svojim domovima.

Projekt „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ finansira EU u iznosu većem od 150.000 eura, a provodi ga Hilfswerk International s Partnerstvom za javno zdravlje, Crvenim krstom/križem BiH i Udruženjem za pomoć i razvoj “Hajde”, saopćeno je iz Hilfswerk International.

(Fena)