EU uvela mehanizam kontrole izvoza vakcina protiv korona virusa

Date:

Evropska unija uvela je danas novi mehanizam kontrole izvoza vakcina protiv korona virusa koje su proizvedene u državama članicama EU.

Prije nego što daju dozvolu za izvoz vakcina, države EU će morati da provjere s Evropskom komisijom da li je farmaceutska kompanija koja je potpisala sporazum o vakcinama s blokom, te doze i dostavila.

Ukoliko kompanija još nije dostavila obećane doze vakcina državama EU ili je najavila kašnjenja u distribuciji, Evropska komisija može da zabrani izvoz u zemlje izvan bloka.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je danas da novi potezi Evropske unije o pooštravanju izvoza vakcina protiv korona virusa nisu od pomoći te ocenila da te mere ne smeju da stanu na put pobeđivanju virusa na globalnom nivou.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus i ostali zvaničnici te organizacije upozorili su da bi to moglo da dovede do ometanja distribucije vakcina, što može rezultirati i usporavanjem borbe protiv korona virusa.

Mehanizam kontrole izvoza ima za cilj da zaštiti sporazume o kupovini vakcina koje je EU potpisala s farmaceutskim kompanijama, rekla je danas komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides na konferenciji za novinare, prenosi Anadolija.

– EU je investirala 3,8 milijardi eura u nauku i industriju – kazala je, dodavši da je blok finansijski podržao te kompanije, kako bi ojačale kapacitete, tako da vakcine mogu da budu dostavljene čim se njihova upotreba odobri.

Takav mehanizam biće primjenjivan u prvom kvartalu godine, sa mogućnošću produženja.

Samo vakcine koje se šalju u humanitarne svrhe moći će da budu izvezene bez bilo kakvih ograničenja.

Ovakva odluka došla je nakon rasprave između EU i kompanije AstraZeneca, jer je ta kompanija najavila kašnjenja u dostavljanju vakcina EU, iako je dostavljala u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Evropska unija s populacijom od 450 miliona ljudi sklopila je sporazume sa šest proizvođača vakcina – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline i to da kupi oko 2,3 milijarde doza vakcina.

U novoj strategiji predstavljenoj u utorak, Evropska komisija je rekla da države EU treba da ubrzaju proces imunizacije protiv korona virusa kako bi do ljeta bilo vakcinisano najmanje 70 odsto odrasle populacije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related