EU vrši pritisak na AstraZenecu da isporuči vakcine kako je i obećano

Date:

Evropska unija vrši pritisak na farmaceutsku kompaniju AstraZeneca da isporuči više doza vakcina protiv koronavirusa za 27 država članica i da se drži svojih početnih obećanja nakon što vakcina dobije odobrenje, pogotovo jer je EU već uložila u povećanje proizvodnih kapaciteta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je u ponedjeljak hitne razgovore s šefom kompanije Pascalom Soriotom, a predstavnici zemalja EU takođe se sastaju s predstavnicima kompanije AstraZeneca kako bi podstakle britansko-švedsku kompaniju da pojača proizvodnju vakcina i ispuni svoje ugovorne ciljeve.

EU s ekonomskim i političkim uticajem najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, jako zaostaje za zemljama poput Izraela i Velike Britanije u uvođenju vakcina za svoje najranjivije stanovništvo i zdravstvene radnike. Čelnici bloka suočili su se s jakim kritikama jer ovaj proces teče sporo.

Evropska agencija za lijekove trebala bi u petak pregledati vakcine protiv korona virusa Oxford-AstraZeneca i očekuje se odobrenje. Vakcina AstraZeneca već se koristi u Britaniji i za hitnu upotrebu odobrena je u više zemalja, uključujući Indiju, Pakistan, Argentinu i Meksiko.

Najava AstraZenece da će isporučiti manje vakcina u EU samo je povećala pritisak na 27-člani blok, pogotovo jer prošle sedmice nisu održane obećane isporuke za EU vakcina Pfizer-BioNTech, koje su prve dobile odobrenje evropskog bloka. Pfizer je privremeno smanjio isporuke u EU i Kanadu dok obnavlja svoj pogon u Belgiji kako bi povećao ukupnu proizvodnju. Italija je zaprijetila da će tužiti Pfizer zbog kašnjenja s isporukom.

Politički pritisak podstakao je Evropsku komisiju na akciju u ponedjeljak, telefonskim pozivom von der Leyena šefu AstraZenece.

– Jasno je rekla da očekuje da AstraZeneca ispuni ugovorne aranžmane predviđene predugovorom o kupovini – rekao je njen portparol Eric Mamer.

Dodao je da su podsjetili da je EU uložila značajne iznose u tu kompaniju.

– Uložila je unaprijed upravo kako bi osigurala da se proizvodnja pojača čak i prije nego što Evropska agencija za lijekove izda uslovnu dozvolu za tržište. Problemi u proizvodnji mogu se pojaviti kod složenih vakcina, ali očekujemo da će kompanija pronaći rješenje i iskoristiti sve moguće fleksibilnosti za brzu isporuku – pojasnio je Mamer.

Kašnjenja će otežati ispunjavanje početnih ciljeva EU da vakciniše 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta.

Predsjednik Savjeta EU Charles Michel rekao je da je unija već prošle sedmice “udarila šakom o sto” s Pfizerom kako bi osigurali da odgode u isporuci prestanu do kraja sedmice.

EU je potpisala šest ugovora o vakcinama za više od dvije milijarde doza, ali za sada su odobrene samo vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related