EURO 2020 zadržava ime, UEFA izdala preporuke za domaća takmičenja

Date:

Izvršni odbor Evropske nogometne federacije (UEFA) u četvrtak je održao video konferenciju s koje je upućena preporuke nacionalnim savezima za završetak domaćih takmičenja.

Donesena je i odluka da EURO 2020 zadrži ime, dok će završna odluka o Evropskom U-21 prvenstvu 2021. godine biti poznata 27. maja.

Ako idealni scenarij, u kojem se liga uspješno završi u predviđenom formatu, nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka je Uefe da se prekinuta takmičenja nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalifikuju za Uefina takmičenja po sportskom kriteriju, navodi Hina.

Izvršni odbor Uefe primio je na znanje novosti iz dviju radnih grupa koje su osnovane u saradnji s Evropskim udruženjem klubova (ECA), evropskim ligama i organizacijom FIFPro Europe. Radna grupa zadužena za kalendar takmičenja pripremila je dva scenarija.

U oba scenarija, domaći klupski fudbal počinje prije Uefinih klupskih takmičenja, pri čemu se u prvom scenariju takmičenja odvijaju paralelno, dok se u drugom prvo završavaju domaća takmičenja, a potom se u augustu nastavljaju Uefina takmičenja.

IO je, također, saslušao prezentaciju nove Zdravstvene grupe, koju vodi profesor Tim Meyer, a koja ima za zadaću sagledati sve zdravstvene aspekte povratka nogometu.

Grupa radi zajedno s ECA-om i evropskim ligama kako bi povezala sve što su lige i klubovi već učinili te kako bi izdala upute s najboljim mogućim zdravstvenim protokolima. IO je istaknuo važnost jedinstva koje pokazuje evropski nogomet te je ponovo stavljen naglasak da je zdravlje prioritet kada se govori o povratku nogometu.

Imajući u vidu odluke nogometnih saveza u Belgiji i Škotskoj, koji su okončali takmičenja u tim zemljama, IO je prepoznao problematiku te je odobrio Upute o principima pristupanja Uefinim klupskim takmičenjima u godini 2020./21. Upute slijede princip kako je pristup Uefinim takmičenjima uvijek baziran na sportskim kriterijima.

Stoga, UEFA traži od nacionalnih saveza i liga da istraže sve opcije kako bi svoja domaća takmičenja doveli do prirodnog završetka. Međutim, UEFA naglašava da zdravlje igrača, gledatelja i svih uključenih u nogomet, kao i cjelokupne javnosti, mora ostati prioritet u ovom trenutku.

Ako idealni scenarij, u kojem se liga uspješno završi u predviđenom formatu, nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka je Uefe da se prekinuta takmičenja nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalifikuju za Uefina takmičenja po sportskom kriteriju.

Uz najbolju volju, moguće je da nacionalni savezi ili lige imaju legitimne razloge zbog kojih moraju prekinuti svoja takmičenja prije kraja, posebno iz sljedeća dva razloga: Odluka nadležnih tijela da su sportski događaji zabranjeni do datuma kada ne bi bilo moguće završiti aktuelnu takmičarsku godinu prije početka sljedeće, te nepremostivi ekonomski problemi zbog kojih je nemoguće okončati sezonu jer bi dovela u rizik dugoročnu stabilnost takmičenja i/ili klubova.

Ako je domaće takmičenje okončano prije vremena zbog gore navedenih razloga, UEFA će tražiti od nacionalnih saveza da odabere klubove za evropska takmičenja na temelju sportskih kriterija. Pritom se naglašava važnost da procedura za odabir klubova bude utemeljena na objektivnim, transparentnim i nediskriminirajućim osnovama.

UEFA će pritom zadržati pravo da odbije ili sama procijeni pravo na pristup Uefinim takmičenjima bilo kojem klubu koje predloži nacionalni savez u kojem je prije vremena okončano domaće takmičenje.

Nakon odgode UEFA Eura 2020 na ljeto 2021. godine, UEFA je provela internu analizu te je razgovarala s brojnim partnerima na temu imena turnira. U konačnici, Izvršni odbor odlučio je da će se takmičenje i dalje zvati EURO 2020.

Tom odlukom UEFA ostaje vjerna originalnoj viziji turnira kojim se slavi 60 godina od prvog Evropskog prvenstva, a jedan od faktora u odluci je bila i zaštita okoliša. Naime, već je proizvedeno puno materijala s oznakom EURO 2020 te bi promjena imena turnira značila uništavanje te ponovnu proizvodnju tih materijala.

Izvršni odbor saslušao je opcije za promjenu formata ili odgodu U-21 Evropskog prvenstva. Opcije će analizirati Komisija za reprezentativni nogomet 11. maja, a završnu odluku donijet će Izvršni odbor Uefe na sljedećoj sjednici koja će biti održana 27. maja.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related