Euroliga i Eurokup otkazani, nema pobjednika

Izvršni odbor Eurolige u ponedjeljak je donio odluku o otkazivanju ostatka sezone u elitnom europskom klupskom natjecanju, kao i u Eurokupu za košarkaše koji je pod ingerencijom iste organizacije, a pobjednici neće biti proglašeni, stoji u službenom saopštenju.

Osim toga, otkazana su i takmičenja mlađih dobnih kategorija, a Izvršni odbor je pri donošenju odluke uzeo u obzir tri glavna parametra: zdravlje i sigurnost igrača, navijača, službenih osoba, partnera i lokalnog stanovništva; različitu situaciju razvoja bolesti Covid-19 na područjima iz kojih dolaze klubovi, što ne može svima garantovati jednake uslove za pripreme uoči službenih utakmica; različite mjere zaštite od širenja korona virusa koje su na snazi, čime su dovedeni u pitanje jednaki uslovi putovanja za sve timove, prenosi Hina.

Iz Eurolige nisu željeli skraćenim periodom za pripremu ugroziti zdravlje košarkaša, jer bi se time povećao rizik od povreda, a zbog poštenosti takmičenja nisu razmatrane modifikacije formata, kao moguće rješenje za nastavak sezone. Kako postavljeni rok završetka takmičenja do kraja jula nije mogao biti osiguran, čelnici Eurolige nisu imali drugi izbor nego donijeti odluku o prekidu takmičenja.

– Bez sumnje, ovo je najteža odluka koju smo morali donijeti u 20-godišnjoj historiji. Zbog razloga koji su izvan naše kontrole, prisiljeni smo prekinuti najuspješniju i najuzbudljiviju sezonu u evropskoj košarkaškoj historiji – izjavio je člni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu u službenom saopštenju navodeći kako je odluka donijeta nakon iscrpljujuća dva i pol mjeseca tijekom kojih su svi učesnici tražili sve mogućnosti da se prekinuta takmičenja dovrše.

– Ovo nije kraj već novi početak – poručio je Bertomeu.

Svi klubovi koji su se u prekinutoj sezoni takmičili u Euroligi i Eurokupu imat će svoja mjesta u tim takmičenjima i u sljedećoj sezoni koja bi za euroligaše trebala započeti 1. oktobra, a dan prije za timove koje će igrati Eurokup.

(FENA)