Evropska komisija predložila fond za oporavak od koronavirusa od 750 milijardi eura

Date:

Evropska komisija predlaže fond za oporavak od 750 milijardi eura kako bi se pomoglo ekonomiji Evropske unije (EU) tokom duboke recesije koju je izazvala pandemija novog koronavirusa, kazao je u srijedu komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Komisija predlaže fond za oporavak od 750 milijardi koji se dodaje zajedničkim instrumentima koji su već pokrenuti. Evropa je na prekretnici suočavanja s nezapamćenom krizom“, napisao je Gentiloni na Twitteru.

Međutim, 27 članica EU ostaje duboko podijeljena oko toga koje uslove treba vezati za korištenje sredstava, a prijedlog Evropske komisije od srijede će vjerojatno pokrenuti drugi period nesuglasica. Detalji prijedloga trebaju biti otkriveni u srijedu uvečer.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se najveći svjetski trgovinski blok ušao u svoju najdublju recesiju ikada, kao rezultat uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju. Gotovo svaka zemlja EU-a prešla je ograničenje deficita, jer su ih potrošili za održavanje zdravstvenih sistema, preduzeća i spašavanja radnih mjesta.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related