Evropska unija izdvojila 95 miliona eura za humanitarnu pomoć Jemenu

Date:

Evropska unija (EU) izdvojila je 95 miliona eura za slanje hitne humanitarne pomoći u Jemen.

Evropska komisija (EK) saopćila je kako EU nastavlja pomagati pothranjenu djecu i ugrožene mještane ratom zahvaćenog Jemena.

Ističući kako su hiljade porodica u Jemenu primorane da napuste svoje domova, iz Evropske komisije su naveli da je izdvojeno 95 miliona eura za slanje pomoći.

Pomoć će biti poslana u vidu hrane, pitke vode, kao i u vidu pomoći za zdravstvo i obrazovni sistem.

EU je u proteklih šest godina za pomoć Jemenu izdvojio 648 miliona eura. Zvanični Brisel podržava međunarodno priznatu vladu Jemena koja je sukobljena sa proiranskim pobunjeničkim pokretom Husi.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu, , javlja Anadolu Agency (AA).

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz jemensku vladu i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životu su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related