Evropska unija pokrenula istragu o uvozu lažnih medicinskih sredstava

Date:

Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) pokrenuo je istragu o sve većem broju uvoza lažnih proizvoda za medicinsku i ličnu zaštitu koji su povezane sa globalnom pandemijom korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz OLAF-a su naveli da istražitelji nadziru nelegalnu trgovinu lažnim proizvodima kao što su maske za lice, medicinska sredstva, dezinfekciona sredstva, sredstva za čišćenje i testni kompleti za COVID-19.

Ističu da se krivotvorene maske prodaju u Evropi po cijenama od pet do deset eura, što je oko tri puta više od njihove uobičajene cijene. Iz OLAF-a naglašavaju da se krijumčare i lažne maske za lice za djecu.

Većina proizvoda kupuje se putem interneta i šalje u Evropu putem poštanskih ili kurirskih usluga. Stižu u kontejnerima s lažnim certifikatima i pronalaze svoj put u normalan distribucijski lanac.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 10.000 ljudi, a potvrđeno je preko 250.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 170 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related