Evropska unija pozajmit će BiH 250 miliona eura

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinancijsku pomoć u iznosu 250 miliona eura.

-Ovaj memoranudm u ime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić. S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko-saopštili su iz Trezora BiH.   

Bevanda je naglasio kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

-Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH- kazao je Bevanda.  

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja.

-Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak  aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju- naglasio je Bevanda.

Ovim Memorandumom u skladu s prethodnim odlukama Evropskog parlamenta i Vijećem Evropske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku zajma, prenosi Anadolu Agency (AA).  

Nakon potpisivanja, koje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez ceremonija, Bevanda zahvalio se  EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini “u ovom izrazito izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima”.

(Preporod.info)