Evropski dan jezika: Poticati na učenje jezika u svakoj životnoj dobi

Date:

Svake godine 26. septembra širom Evrope obilježava se Evropski dan jezika.

Ove godine Evropska komisija obilježava 20. Evropski dan jezika organizovanjem internetske konferencije ”Obrazovanje počinje s jezikom”, 28. septembra te kampanjom #DiscoverTranslation, čime želi naglasiti ulogu koju prevođenje igra u svakodnevnici.

Glavna tema internetske konferencije je uloga jezika u kontekstu evropskog prostora obrazovanja, pri čemu se naročito ističe učenje jezika kao temelj koji ljudima omogućava da se obrazuju i rade bilo gdje u Evropi i integriraju se u nove sredine, navodi se u saopćenju Evropske komisije, javlja Anadolija.

Svi mladi bi trebali nakon sekundarnog obrazovanja poznavati ne samo jezik na kojem su se obrazovali nego i biti sposobni studirati i raditi koristeći neki drugi jezik te komunicirati na trećem jeziku.

– Evropski dan jezika pokazuje koliko Evropa cijeni višejezičnost. Dok slavimo jezičnu raznolikost, htjela bih reći koliko sam ponosna što mi je pružena prilika da pokažem kako Evropska komisija i Erasmus+ podupiru inovativnost i izvrsnost u učenju jezika – izjavila je povjerenica za obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Navodi se kako poznavanje stranih jezika nije potrebno samo za studiranje u inostranstvu, već se traži i na tržištima rada sa sve jačom međunarodnom dimenzijom. Učenjem jezikâ čovjek ima priliku upoznati druge kulture i proširiti vidike.

Međutim, istraživanja pokazuju da države članice EU ne napreduju dovoljno brzo kad je riječ o ostvarivanju cilja u okviru ideje o stvaranju evropskog prostora obrazovanja u skladu s kojim bi svaki Evropljanin od ranog djetinjstva trebao govoriti dva strana jezika.

Širom EU učenici na kraju obveznog obrazovanja imaju u prosjeku nisku razinu znanja jezika, s tim da postoje velike razlike među državama članicama. 

– S obzirom na sve veću mobilnost unutar Evrope i mnoge mlade ljude koji dolaze iz trećih zemalja studirati u EU od presudne je važnosti osigurati da višejezičnost bude u samoj srži evropskog projekta – navodi se u preporuci.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related