Evropski muslimanski forum: Zaštititi Al-Aksu od napada, razaranja i oružane okupacije

Date:

Evropski muslimanski forum najoštrije je osudio planirano protjerivanje palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah i Silvan.

U saopćenju Evropskog muslimanskog foruma navodi se da su odlučni da zaštite džamiju Al-Aksa od napada, razaranja i oružane okupacije Izraela.

Još se dodaje da, kao predstavnici muslimanskih zajednica na evropskom kontinentu, izražavaju “duboku zabrinutost” zbog krvoprolića u Istočnom Al-Qudsu (istočnom Jerusalemu).

– Neprihvatljive su takve provokacije u ramazanu, svetom mjesecu za Palestinu i muslimane cijelog svijeta. Evropski muslimanski forum odlučan je da od napada, razaranja i oružane okupacije zaštiti Al-Aksu, jedno od najvećih svetih mjesta naše religije – navodi se u saopćenju.

Napadi izraelske policije i vojnika na džamiju Al-Aksa opisani su kao “odvratni”, prenosi Anadolija.

Navodi se da Evropski muslimanski forum, koji okuplja muslimanske čelnike iz 36 evropskih država, pomno prati dešavanja oko najdužeg sukoba na Bliskom Istoku.

– Oštro osuđujemo nehumanu praksu okupacije tako što se porodice čije brojne generacije su živjele tamo protjeruju iz svojih domova. Naša srca kucaju zajedno sa srcima naše arapske braće. Odlučni smo u tome da zaštitimo njihovu domovinu i njihova prava.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Stotine Palestinaca povrijeđene su tokom napada izraelskih snaga, a brojne zemlje i međunarodne organizacije su najoštrije osudile izraelske napade.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related