Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Date:

Evropski parlament/AA

Secesionizam Milorada Dodika danas je zvanično osudio Evropski parlament (EP) koji je pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima. 

Ovaj dio navodi se u amandmanu uz godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u. 

Protiv su glasala 93 zastupnika, a 72 su bila suzdržana. Zanimljivo je da je amandman Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta podržala većina iz grupacije EPP-a, te da je hrvatski HDZ ostao uz radikalnu desnicu i populiste. 

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti RS, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja. Time se, kako se ističe, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijaloj cjelovitosti. 

Osuđena je i štetna uloga regionalnih aktera i vanjsko uplitanje Rusije. A s obzirom na to da se u amandmanu spominje i negativno učešće regionalnih aktera, izvjesno je da se misli na politiku Hrvatske, a prije svega poruke predsjednika Zorana Milanovića. 

– Poziva se Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine – ističe se u amandmanu. 

Podsjećamo, protiv Dodika Tužilaštvo BiH vodi brojne istrage. Dodik i njegovi saradnjici dolazili su i na saslušanja u predmetu “napad na državni poredak” u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje je na potezu u brojnim predmetima protiv spomenutih lica. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related