Fadil Novalić: Vlada FBiH usvojila zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

0
36

Federalni premijer Fadil Novalić u petak je kazao da je na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu usvojen zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih širenjem novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Ovim zakonom počinje plan spašavanja ekonomije FBiH. Za njegovu realizaciju radi se rebalans budžeta i preispituje se svaka stavka u budžetu. Zakonom predviđamo deset mjera. Najbitnije je sačuvati radna mjesta. Doprinosi na minimalnu platu biće plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru. Iz primjene su izuzeti javni i finansijski sektor – naglasio je Novalić.

Istakao da Vlada zakonom osigurava dodatna sredstva i kantonima kroz prenamjenu sredstava.

– Ovdje, prije svega, mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i opštine moraju preusmjeriti na saniranje posljedica pandemije. U ovom procesu posebno se mora voditi računa o privrednicima kojima je zabranjen i onemogućen rad. Njima se treba omogućiti ukidanje parafiskalnih nameta i drugih naknada – istakao je federalni premijer.

Novalić je naglasio da zakon garantuje stabilnost svih isplata iz budžeta, prvenstveno penzija, boračkih, socijalnih i drugih naknada.

– To ne može i ne smije biti ugroženo. Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se i zatezne kamate na javne prihode i dugovanja u privredi. Obustavljaju se svi upravni i sudski procesi za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga. Rebalansom budžeta odvajamo sredstva za stabiliziaciju privrede kroz stabiliziacijski fond – kazao je Novalić i istakao da je to budžetska stavka kojom upravlja Vlada bez uspostave nekih novih pravnih lica i novih zapošljavanja.

Pojasnio je da će Razvojnoj banci biti dat depozit od 80 miliona konvertibilnih maraka za uspostavu garancijskog fonda, kao mjeru podrške zadražavanja likvidnosti malih i srednjih preduzeća.

– Spasićemo sva radna mjesta koja budemo mogli. Za one, koji nažalost, unatoč svemu, ostanu bez posla Federacija će isplaćivati zakonom propisane naknade preko biroa. Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu. Samim tim i da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti – istakao je Novalić.

(Anadolija)