Fahrudin Muminović dosanjao san i uselio u novi dom

Date:

Fahrudinu Muminoviću, preživjeloj žrtvi strijeljanja i genocida izgrađena je kuća u njegovim rodnim Urkovićima a danas su mu predati ključevi.

Golgote Fahrudina Muminovića šokirale su javnost, a u životnom mraku, okovan šutnjom, živio je dvije decenije. Fahrudin, dijete od nepunih sedam godina, zarobljen je i strijeljan. Preživio je. Nakon toga je odlučio javno progovoriti o strahotama koje su ga zadesile 1995. godine, prvenstveno pred Haškim tribunalom, a potom i cjelokupnoj javnosti.

Konačno se vratio u rodne Urkoviće kod Bratunca. Danas je na kućnom pragu svog vlastitog doma, s osmijehom na licu, preuzeo ključeve novoizgrađene kuće.

Izgradnju stambenog objekta podržalo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i MFS EMMAUS. Tim povodom, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS Hamzalija Okanović posjetili su Fahrudina Muminovića i uručili ključeve novoizgrađenog stambenog objekta.

– Ovo je naša druga posjeta porodici Muminović. Nakon podrške u održivom povratku ovoj porodici, pratili smo tok izgradnje stambenog objekta namijenjenog Fahrudinu. Danas smo unijeli i dušu u ovaj prelijepi objekat. U novu godinu, novi i ljepši početak života ulazi mladi čovjek čija životna borba je vrijedna svake pažnje. Još jedna uspješna saradnja Ministarstva, EMMAUS-a i određenog broja privrednika je rezultirala srećom porodice Muminović. Važno je da nadolazeće hladnije dane Fahrudin dočeka u toplom domu kojeg od danas zove svojim – istakao ministar Ramić.

Direktor Okanović ističe dobru dugogodišnju saradnju sa Federalnim ministaratvom raseljenih osoba i izbjeglica na mnogim projektima realiziranim u povratničkim sredinama. Naglašava da je ovaj projekat jedan od najdražih jer ima posebnu težinu, obzirom na sve oklonosti koje su pratile porodicu Muminović.

Fahrudin je dočekao da otvori vrata svoga doma.

– Dugo sam čekao ovaj momenat, moj život tek sad počinje. Osjećaj je neopisiv i zbog toga se moram zahvaliti svim ljudima koji su me učinili sretnim -zaključio je Muminović.

F.M./Preporod.com

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related