Fakhrizadeh je peti iranski nuklearni fizičar koji je ubijen u protekloj deceniji

Date:

U proteklih deset godina u atentatima je ubijeno pet vrhunskih iranskih naučnika koji su radili na nuklearnim istraživanjima.

Ministarstvo odbrane Irana jučer je saopćilo da je u teheranskom distriktu Abserdu u oružanom terorističkom napadu ubijen Mohsen Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja.

Ubijeni Fakhrizadeh bio je i šef Vijeća za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, a tokom razmjene vatre s njegovim zaštitarima, ubijena su i najmanje trojica napadača.

Fakhrizadeh je peti iranski naučnik koji je ubijen u atentatima u proteklih deset godina.

Kako prenosi Anadolija, serija atentata na naučnike koji su radili na nuklearnim istraživanjima počela je 2010. godina ubistvom Mesouda Ali-Mohammadija, profesora fizike s Univerziteta u Teheranu.

Stručnjak za kvantnu fiziku Ali-Mohammadi ubijen je 12. januara 2010. godine aktiviranjem bombe na motociklu ispred njegove kuće u Teheranu. Ranjena je i njegova supruga.

Novi napadi na istaknute iranske naučnike koji su radili za Ured za atomsku energiju dogodili su se 29. novembra 2010. godine.

Daljinskim aktiviranjem bombe u automobilu ubijen je Majid Shahriari, profesor fizike s Univerziteta Shahid Beheshti.

Istog dana izveden je identičan pokušaj atentata i na Fereydoona Abbasija, još jednog profesora s Univerziteta Shahid Beheshti. Abbasi je s teškim povredama preživio napad.

Ekspert nuklearne fizike Darioush Rezaeinejad ubijen je u julu 2011. godine u Teheranu. Napadač je s motocikla otvorio vatru na njega dok je sa suprugom vodio dijete iz obdaništa. Rezaeinejad je ubijen na mjestu napada, a njegova supruga i dijete su ranjeni.

Početkom 2012. godine u Teheranu je ubijen i Mostafa Ahmadi-Roshan, naučnik, nuklearni fizičar koji je radio u centru za obogaćivanje uranijuma u Natanzu. U eksploziji u njegovom vozilu poginuo je i vozač Riza Kashkai.

Ahmadi-Roshan je bio jedan od vodećih eksperata u iranskom nuklearnom kompleksu u Natanzu, što potvrđuje i činjenica da taj centar nosi upravo njegovo ime.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related