Fatah i Hamas podržali prekid vatre u palestinskom kampu Ain al-Helweh u Libanu

Pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuoda Abbasa i njegov suparnik Hamas podržali su novi prekid vatre u kampu na jugu Libana zahvaćenom smrtonosnim borbama, navodi se u saopćenju u srijedu.

Sukobi potresaju izbjeglički kamp Ain al-Helweh, na periferiji južnog grada Sidona, od prošlog četvrtka, suprotstavljajući pripadnike pokreta Fatah, koji kontroliše kamp, protiv tvrdolinijaških militanata. Hamas je ostao van borbi.

Najmanje devet osoba je ubijeno, a više od 85 ranjeno, uključujući borce i civile, saopćio je u srijedu Palestinski Crveni polumjesec.

Visoki palestinski zvaničnici, uključujući Fatahovog Azzama al-Ahmada i Hamasovog Mussu Abu Marzuka, sastali su se u utorak kasno u palestinskoj ambasadi u Bejrutu, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Izrazili su svoju “punu posvećenost učvršćivanju primirja” i usuglasili se da će “raditi na olakšavanju povratka protjeranih iz svojih domova i napuštanju škola što je ranije moguće”.

Također su se usuglasili da “nastave koordinaciju s libanskom državom”, dodaje se u saopćenju.

Po dugogodišnjoj konvenciji, libanonska vojska ostaje van palestinskih kampova i prepušta frakcijama da brinu o sigurnosti.

Fatahov Ahmad također je u srijedu razgovarao o situaciji s libanskim premijerom Najibom Mikatijem i drugim zvaničnicima.

Ain al-Helweh je dom za više od 54.000 registriranih izbjeglica i hiljade Palestinaca koji su im se posljednjih godina pridružili iz susjedne Sirije, bježeći od građanskog rata u toj zemlji.

Kamp, najveći u Libanu, sagrađen je za Palestince koji su protjerani ili pobjegli tokom rata koji je pratio uspostavu izraelske države 1948. godine.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) saopćila je da su borbe raselile stotine porodica.

U ponedjeljak navečer je libanska agencija za opću sigurnost objavila prekid vatre nakon sastanka između njenog direktora i palestinskih sigurnosnih zvaničnika, ali je u utorak došlo do kratkih sukoba.

Dopisnik AFP-a iz Sidona rekao je da je situacija u srijedu ujutro bila napeta, ali uglavnom mirna, uprkos sporadičnim rafalima.

Petodnevne borbe u Ain al-Helwehu koje su počele krajem jula ubile su 13 ljudi i ranile desetine, u najsmrtonosnijem izbijanju nasilja u logoru u posljednjih nekoliko godina.

Te borbe su izbile nakon pogibije militanta, nakon čega je uslijedila zasjeda u kojoj je ubijeno pet članova Fataha, uključujući jednog vojnog vođu.

Prema palestinskom zajedničkom saopćenju, frakcije su također potvrdile odluku o predaji traženih zbog ubistva vojnog vođe.

Suparničke grupe Fatah i Hamas najistaknutije su palestinske frakcije. Fatah dominira Palestinskim vlastima, sa sjedištem na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, dok Hamas kontrolira pojas Gaze, prenosi AFP.

(Preporod.info)