Festival djece i mladih u Busanu proglasio najboljim crtež učenice iz Sarajeva

Date:

Međunarodni filmski festival djece i mladih u Busanu (BIKY) u Južnoj Koreji najboljim crtežom je proglasio crtež iz Sarajeva autorice Ilhane Šabanović.

U okviru suradnje kreativnih gradova filma iz cijelog svijeta, festival u Busanu poziva mlade da crtaju na zadanu temu za festival. Prije dvije godine kreativnim gradovima filma pridružio se i grad Sarajevo, koji je dobio status kreativnog grada filma UNESCO-a.

Zahvaljujući saradnji Busana i Sarajeva, Sarajevo grad filma UNESCO-a svake godine poziva mlade da sudjeluju u konkursu za najbolji crtež.

Crtež Ilhane Šabanović, 11-godišnje učenice Osnovne škole “Behaudin Selmanović” iz Sarajeva, ove godine je proglašen najboljim od svih kreativnih gradova filma koji su učestvovali na konkursu. Crtež će biti izložen na lokacijama održavanja ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala djece i mladih u Busanu i koristit će se za dizajn postera festivala.

Djeca iz cijelog svijeta od 5 do 12 godina starosti ove su godine crtala na temu “Mi u prirodi”.

Autorica pobjedničkog crteža osvojila je vrijedne nagrade festivala u Busanu, a ove godine zbog situacije s koronavirusom odlazak na festival u Busan je još neizvjestan.

Međunarodni filmski festival djece i mladih u Busanu (BIKY) u Južnoj Koreji bit će održan od 5. do 12. jula.

Pored Sarajeva, Mreža kreativnih gradova UNESCO-a obuhvata sljedeće gradove koji imaju status grada filma UNESCO-a: Bitola (Sjeverna Makedonija), Bradford (Velika Britanija), Bristol (Velika Britanija), Busan (Južna Koreja), Galway (Irska), Łódź (Poljska), Mumbai (Indija), Potsdam (Njemačka), Qingdao (Kina), Rim (Italija), Santos (Brazil), Sofija (Bugarska), Sydney (Australija), Terrassa (Katalonija), Valladolid (Španija), Wellington (Novi Zeland) i Yamagata (Japan),saopćeno je iz Sarajevo film festivala.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related