Fikret-ef. Pašanović: Islam itekako vodi računa o komšiluku i siromašnima

Date:

Odnos prema komšijama bio je tema treće emisije Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR.

Fikret-ef. Pašanović, imam Jordanske džamije u Sarajevu naglasio je da su međuljudski odnosi u islamu nešto što je već na drugom mjestu po važnosti, odmah nakon obaveza i odnosa prema Allahu dž.š.

– Ako pogledamo sadržaj Kur'ana vidjet ćemo da se on većim dijelom bavi međuljudskim odnosima, a svkako da je u vrhu međuljudskih odnosa, odmah nakon porodice, odnos prema komšijama koji su teritorijalno po lokaciji najbliži jedni drugima – pojasnio je Pašanović.

Naveo je da postoji gradacija komšiluka prema kojima imamo različite obaveze, bilo da su nemuslimani, muslimani ili srodnici, te napomenuo da su obaveze prema komšijama izraženije nego prema drugima.

Fikret Pašanović i Maid Dizdarević.jpg - Iftarski program BIR TV: Fikret-ef. Pašanović o odnosu prema komšijama
Fikret Pašanović i Maid Dizdarević
O siromašnim i imetku

– Oni kojima je dat imetak, dato im je iskušenje, u zavisnosti od toga kako ga koriste. Jedan od načina da to iskušenje bude pozitivno je da vjernici budu most preko kojeg će ono što ime je Allah dž.š. dao doći i do onih kojima je uskraćeno – govori efendija Pašanović o odnosu prema siromašnima, napominjući da imetak ne bi trebao cirkulisati isključivo između bogatih.

Podsjetio je na savjete Poslanika a.s.u kojima je preporučivao da se u dijeljenju sadake počne sa onima koje smo dužni izdržavati.

– Treba paziti da ta sadaka dođe u prave ruke – preporučuje Pašanović ističući da treba prednost treba dati onima koji nisu u stanju da stiču imetak.

O odnosu prema siromašnim je rekao da  trebamo biti svjesni da to što dajemo, dajemo Allahu dž.š. te da to treba činiti na lijep način, čuvajući dostojanstvo osobe kojoj pružamo ruku, uključujući i migrante.

Napomenuo je i da je poželjno pomagati siromašnim u osposobljavanju za samostalno privređivanje.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related