Film “Mater” otvara ovogodišnji Mostar film festival

Date:

Film “Mater”, Jure Pavlovića otvorit će četrnaesti Mostar film festival (MFF) koji počinje u petak, 16. oktobra u formi autokina.

Ljubitelji filma u autokinu će prve večeri imati priliku gledati film koji istražuje komplikovan odnos majke i kćerke.

– Očekujem da će film snažno i emotivno pogoditi mnoge gledatelje i da će moći uživati u autentičnom domaćem komadu umjetnosti koji je, s obzirom na dalmatinski duh u filmu, ali i tematici jako blizak gledateljima i na ovom području – rekao je redatelj.

Kćerka Jasna se nakon dugo vremena vraća doma iz svog užurbanog života u Njemačkoj, kako bi se brinula o bolesnoj majci Anki, koja stanuje u malom selu u dolini Neretve. Upravo je zbog majke i njenog autoritativnog i tvrdoglavog ponašanja ranije i otišla u inozemstvo.

Čak i sada kada je prikovana za krevet, majka Anka zrači snažnim autoritetom. Dani prolaze, a njih dvije zapliću se u mrežu zamjeranja od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći. Međutim, posjeta se produžava te na vidjelo počinju izlaziti stare porodične tajne koje će ih obje natjerati da preispitaju narušene odnose.

Kako javlja FenaJure Pavlović je ranije sa svojim kratkim filmom “Piknik” osvojio europskog “Oscara”, prestižnu nagradu Evropske filmske akademije za najbolji evropski kratkometražni film.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related