FIPA BiH – Povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021.

Date:

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar – septembar 2021. godine iznose 1.049.000.000 KM što je povećanje od 65 posto, u odnosu na isti period 2020. godine.

– Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu više od jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021. – navodi se. 

To je značajan porast s obzirom na otežane uslove poslovanja, uslijed pandemije virusa korona.

Rast ekonomskih indikatora u državi, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na provođenju ekonomskih reformi u državi, koje su neophodne ako se želi nastaviti sa rastom stranih ulaganja.

– Tome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u državi, potreban još snažniji rad na promociji države u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija. Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije u toj oblasti, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina – ističe se u saopštenju za javnost Agencije za unaprijeđenje stranih investicija (FIPA) BiH.  

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related