Fond koji je pomogao stipendijama u iznosu od 1.360.000 eura

Prvu stipendiju uručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je učenicima i studentima poručio da je u sticanje znanja potrebno uložiti trud, te kazao da se nada da će i današnji stipendisti jednoga dana biti u prilici da odvajaju sredstva i stipendiraju nove generacije učenika i studenata.

“Nadam se da će ovaj fond i dalje obveseljavati naše učenike i studente, vas kao mlade ljude, koji ćete, ako Bogda, jednoga dana zauzeti mjesta nas odraslih“, rekao je reisu-l-ulema Husen ef. Kavazović.
Zahvalio je ovom prilikom svima koji su na putu dobra omogućili da se danas pod krovom Gazi Husrev-begove bibilioteke „okupimo i podijelimo ono što su muslimani od sebe odvojili“.

{gallery}fond2019:::0:0{/gallery}

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić ocijenio je da je ključna poruka  skupa jačanje zajedništva muslimana matice Bosne i Hercegovine i dijaspore.

„Potrebne su komunikacije i prijateljstva, jer naša omladina u dijaspori je pred jako teškim izazovima da zaboravi svoje korijene, porijeklo i zavičaj svojih roditelja. Ove stipendije bi trebale jačati upravo te naše veze i to naše zajedništvo“, dodao je on.

U prikupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije učestvovalo je 38 džemata, a najveća pojedinačna uplata bila je od hadži Omera Hodžić iz džemata Mannheim, koji je izdvojio 5.000 eura.

Pored svih kategorija ljudi koji su trebali našu pomoć i koji su nam se obraćali, mi smo ih u granicama svojih finansijskih mogućnosti u datom momentu podržali i pomogli, ali ova akcija “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku” ima svoj kontinuitet od osamnaest godina, veliki rezultat i uspjeh, veliku podršku naših džemata IZBNJ-e i na kraju – akcija po kojoj je naš fond postao prepoznatljiv kako kod naših džematlija i džemata u Njemačkoj tako i u BiH i Sandžaku. Počeli smo sa 14 stipendija 2001 god. koje smo iz  fonda podijelili po našim medresama, da bih već 2002 god. organizirano kroz naše džemate sakupili 81,5 stipendiju a podijelili  te godine 105 stipendija“, kazao je predsjednik Upravnog odbora Omer ef. Sarajlić.

Na  svečanosti direktor Uprave za vanjske odnose i dijasporu Rijaseta IZ Razim Čolić uručio je i posebno priznanje dugogodišnjem imamu džemata Franfurkt Ahmed ef. Kajoševiću.

Priznanje mu je uručeno povodom 30. godišnjice rada u džematu Frankfurt i njegovom doprinosu radu toga džamata, a posebno za dugogodišnji doprinos radu Fonda Gazi Husrev- beg, u koji su on i njegova supruga samo ove godine uplatili 8000 eura.
U proteklih 18 godina, koliko ovaj fond prikuplja i dodijeljuje stipendije, obrađeno je 5.553 molbi i podjeljeno 2.720 stipendija po 500 eura, odnosno 1.360.000 eura.

Fond Gazi Husrev-beg osnovan je 23. oktobra 2000. godine, s ciljem uvezivanja humanitarnih akcija koje su provođene u džematima u Njemačkoj, a kako bi se efikasnije pomagalo onima kojima je pomoć potrebna.

Prve godine postojanja Fonda dodijeljeno je 14 stipendija, a sljedeće već njih 105, tako da je do sada pomoć primilo oko 3250 učenika i studenata, s obzirom na činjenicu da se neke stipendije od 500 eura dijele na dvije od 250, kako bi što više učenika i studenata bilo obuhvaćeno.

Stipendije i pomoć se dodjeljuje studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama u BiH i Sandžaku.

{gallery}fond2019_2:::0:0{/gallery}