Fondacija “Ljiljan” IZBSA dodijelila 157 stipendija studentima

Date:

Fondacija „Ljiljan“ koja djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike uspješno je realizirala podjelu stipendija za studente u Bosni i Hercegovini i Americi za školsku 2021/2022. godinu.

Nakon što je raspisan konkurs u septembru 2021. godine za dodjelu 100 stipendija, na isti se prijavilo ukupno 254 kandidata. Članovi Odbora Fondacije su intenzivno radili dva mjeseca na procesuiranju molbi, odabiru kandidata, korespodenciji s kandidatima, a potom i na organiziranju podjele stipendija na terenu.

Iako je inicijalno konkurs raspisan za 100 stipendija, zahvaljujući donacijama koje su zaprimljene od pojedinačnih donatora, džemata i medžlisa IZBSA, skupljena su dodatna sredstva, a imajući u vidu broj prijava, odbor je dodijelio ukupno 157 stipendija u iznosima od po $500.00 i to 153 u Bosni i Hercegovini i četiri bosanskim studentima koji se trenutno školuju u Americi.

U periodu od 19. do 26. januara 2022. godine, u saradnji sa svim muftijstvima u Bosni i Hercegovini organizirana je dodjela stipendija.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin-ef. Ćeman je boravio u Bosni i Hercegovini u pomenutom periodu, te je lično uručio sve stipendije.

Muftijstva su upriličila prijeme za muftiju Ćemana a potom ustupili svoje prostorije za zvaničnu dodjelu stipendija.

Muftije su uputile riječi zahvalnosti IZBSA i Fondaciji, ali i svim donatorima koji su učestvovali u ovom projektu.

Muftija Ćeman je tokom svojih posjeta također uputio riječi zahvale svim muftijama i njihovim saradnicima na nesebičnoj pomoći pri realizaciji ovog projekta.

Muftija Ćeman je naglasio da je projekat naišao na mnoštvo pozitivnih komentara. Također je naglasio da je Odbor Fondacije pokazao da se upornim radom mogu postići ciljevi koji se postave.

– Naša Fondacija je relativno mlada, ovo je tek treća podjela stipendija, a već smo stipendirali oko 420 studenata i uručili preko $210,000.00. Mnogo je vremena i truda uloženo u dodjelu stipendija i ove godine, od momenta raspisivanja konkursa pa do same podjele: prikupljanje potrebnih sredstava, zavođenje aplikacija, korespodencija a potom i velika odgovornost odabira kandidata zahtjeva kohezivan rad cijelog odbora, a što su oni profesionalno i na vrijeme sve izvršili – rekao je.

Muftija je također tokom podjela stipendija isticao važnost donatora, pojedinačnih uplata, džemata i medžlisa, bez kojih ovaj projekat ne bi uspio.

Studentima je naglašavao da imaju na umu da je neko od sebe odvojio ova sredstva za njih i da se sjećaju tih ljudi u svojim dovama, te da, kada budu u prilici i oni sutra, stipendiraju buduće generacije.

Odbor Fondacije „Ljiljan“ se zahvalio svim donatorima koji su uzeli učešće u projektu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related