Fragmenti iz mukabele: Beznadežni su zabludjeli

Date:

DŽUZ 14.

Beznadežni su zabludjeli

Kur’anska sura El-Hidžr u nekoliko svojih ajeta govori o Ibrahimovim a.s. gostima – časnim melekima, koji na svome “proputovanju” prema Lutovom a.s. kraju dolaze i do Ibrahima a.s. Uz selame donose mu i radosnu vijest (radovijest je nasuprot tuzi i očaju) da će, premda u poznim godinama, dobiti učena sina. Začuđen time on ih priupituje konstatujući: “starost me je ophrvala.” Cijenjeni gosti mu odgovoriše: “Ne gubi nadu!” “On reče: Nadu u Allahovu milost mogu  gubiti samo zabludjeli.” (El-Hidžr, 55, 56.)

Svaki čovjek živi sa svojim željama koje su nekada veće od realnosti u kojima se čovjek nalazi. Izgledaju kao nemoguće. Baš kao što je Ibrahimova realnost (starost) i realnost njegove žene (sterilitet) ukazivala na jedini mogući rezultat – da neće imati djecu.

Vjernik vjeruje i zna da se u svijetu oko njega sve odvija po zakonima koje je uspostavio Allah, ali isto tako vjernik vjeruje i zna da je Allahova volja iznad svega i da Njegova moć nadilazi Njegove zakone baš kao što Njegova milost nadilazi Njegovu srdžbu. Ne gubi(ti) nadu je savjet/nasihat na kojeg meleki podsjećaju Ibrahima, a on im odgovara da nije takav, jer nadu u Allahovu milost, Allahovo proviđenje, pomoć, gube samo zabludjeli i zalutali.

Beznadežnost je stanje koje čovjeka vodi u zabludu, a beznadežni su nosioci njenog bajraka.

U svojim poslovima vjernik mora gledati, pouzdavajući se u Allahovu milost, pozitivno. U olujama kroz koje prolazi, vjernik sanja sunce ma kako mračne prilike bile. U tome ga ne može pokolebati “nemoguće”. Jer sa Svemogućim, kako je već neko rekao, sve je moguće.

Pored toga što vjernik treba biti vedrog duha na dunjaluku i po pitanje dunjalučkih poslova, pun optimizma kojeg širi oko sebe (baš kao što rijeka oko sebe širi svježinu), on treba biti optimističan i kada je u pitanju Onaj svijet.

To znači, da vjernik niti jednog trenutka ne smije gubiti nadu u Alahovu milost i oprost grijeha koje je činio. Uzvišeni nas poziva: “Reci: ‘O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'” (Ez-Zumer, 53).

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related