Fragmenti iz mukabele: Često Allaha spominjite i hvalite

Date:

DŽUZ 22.

Često Allaha spominjite i hvalite

“O vjernici, često Allaha spominjite i hvalite, i ujutro i navečer Ga hvalite i veličajte” (El-Ahzab, (41, 42)

Uzvišeni naređuje Svojim robovima da Ga spominju zbog Njegovih obilnih blagodati i velikih darova, a za to će imati obilnu nagradu i lijep kraj. Imami Ahmed prenosi od Ebu Hurejre koji je rekao: ”Dova koju sam čuo od Poslanika, s.a.v.s., i koju ne izostavljam je: ‘Bože, učini da ti što više zahvaljujem, da slijedim Tvoje savjete, da Te što više spominjem i pazim na Tvoje naredbe.” Abdullah b. ‘Amr prenosi da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Ljudi koji budu sjedili u sijelu gdje se ne spominje Uzvišeni Allah žalit će zbog toga na Sudnjem danu.”

… i ujutru i navečer Ga veličajte… ako to učinite, blagosiljat će vas On i Njegovi meleki, tj. veličajte Ga jutrom i večerom. U ovom ajetu ističu se jutro i veče kao posebno vrijedni dijelovi dana za spominjanje Allaha.

U spomenutom 41. ajetu sure El-Ahzab Uzvišeni Allah nam naređuje da Ga mnogo spominjemo, ne ističući precizno ni vrijeme, ni mjesto, ni način, za razliku od drugih oblika robovanja kao što su namaz, post i hadž gdje su precizirani forma, vrijeme i mjesto njihovog obavljanja, odnosno izvršavanja.

U komentaru tog ajeta Ibn ‘Abbas veli: ”Zaista Allah nije propisao svojim robovima niti jednu obavezu a da joj nije odredio granicu i izuzeo određene kategorije ljudi, u određenim situacijama, od njenog izvršenja, osim u slučaju zikrullaha. Uzvišeni nije odredio granicu niti je ikoga izuzeo od zikra. O tome govore riječi: Allaha spominjite stojeći, sjedeći i ležeći, što znači: noću i danju, na moru i na kopnu, kod kuće i na putu, u izobilju i u oskudici, u zdravlju i u bolesti, tajno i javno, i u svakoj drugoj prilici.”

Islamski učenjaci saglasni su da je spominjanje Allaha srcem i jezikom dozvoljeno i onome ko je bez abdesta, onome ko je džunub, kao i ženama u stanju hajza – menstrualnog ciklusa i nifasa – poslije poroda. Mislili se na tesbih (izgovaranje riječi subhanellah), tehlil (izgovaranje riječi la ilahe illellah), tahmid (izgovaranje el-hamdu lillah), tekbir (izgovaranje Allahu ekber), donošenju salavata na Vjerovjesnika, s.a.v.s., upućivanju dove i tome slično. Zato, budimo od onih koji mnogo spominju Allaha.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related