Fragmenti iz mukabele: Ne uskraćujte sebi lijepe stvari

Date:

DŽUZ 7.

Ne uskraćujte sebi lijepe stvari

 

O vjernici! Ne zabranjujte sebi ljepote koje vam je Allah dozvolio, i granice ne prestupajte! Allah ne voli one koji pretjeruju!“ ( El-Maide, 87)

Ajet je objavljen u okolnostima kada su neki ashabi počeli isticati svoje odricanje od ovosvjetskih ljepota. Pretjerivanje u naglašavanju skromnog života je zaslužilo Božiji prijekor. Poslanik, a.s., nas uči da je Allah lijep i voli da vidi znakove ljepote na svojim robovima. Iz mnogih ajeta saznajemo da su uglavnom ljudi inicijatori vlastitih ograničenja, ukidanja ljepota i zabrana bez ikakvog osnova. Te zabrane vremenom postaju tabui.

Nisu sve objave nosile i zakon sa sobom, a one koje jesu, ublažavale su prethodno objavljeni. To možemo čitati kao tendenciju Objave da odobrava i podstiče ljepote. Allah, dž.š,  kaže da ne zaboravljamo svoje učešće u Ovom svijetu. Naše učešće je da svijet učinimo ljepšim, da znakove ljepote ponesemo a ne da im leđa okrenemo.

Allah nas iskušava i zadužuje ljepotom našeg djela na Ovom svijetu. (ahsenu amela) Ovaj ajet je teško ne povezati za hadis koji govori o tri osnovne ljepote u očima većine ljudi. U želji da svoju pobožnost povećaju, trojica ashaba su sebi zabranili dozvoljeno. Jedan je odustao od hrane, samo je postio, drugi je odustao od spavanja, sve je potčinio klanjanju, a treći je odustao od ženidbe.

Poslanik, a.s., ih  je prekorio: “Tako mi Allaha, ja Ga se više bojim nego bilo ko od vas, i pobožniji sam od svakog od vas. Uz to postim, ali se i mrsim, klanjam ali i spavam, i ženim se. A ko god ostavi moj sunnet ne može se smatrati mojim sljedbenikom!”

Poslanički prijekor odiše islamskim DA životu. Naglašava ideal suočavanja i izlaska na put životu, ne celibatskog odustajanja i samodestruktivnih zabrana, koje Allah ne voli jer su pretjerivanje i prestupanje Njegovih granica.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related