Fragmenti iz mukabele: Odjeća čestitosti – To je ono najbolje

Date:

DŽUZ 8

Odjeća čestitosti – To je ono najbolje

 „O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, i ukras da vam bude, ali odjeća čestitosti, to je ono najbolje. To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.“ (El E'araf, 26)

Asad svojim prijevodom ističe to da nam Allah „spušta“ – objavljuje znanje o pravljenju odjeće kako bismo zagrnuli svoj sramotni dio. Naša potreba za odjećom se javlja sa prvim osjećajem krivnje, prvim grijehom.

Kako Yusuf Ali bilježi; čista i lijepa ljudska duša dotaknuta zlom i krivnjom je u svojim mislima i djelima potražila ogrtač i ukras koji će ponovo prizvati tu čistoću i ljepotu. Otuda duhovni temelj i ukrasnoj odjeći, koja uvijek krije neki motiv, lahkog lepršavog, mirisnog i čistog duha ili tjeskobne i mračne krivnje koju nosimo.

Asad „odjeću čestitosti“ naziva „ogrtačem svijesti o Allahu“. Svijesti (taqwa) koju Fazlu Rahman smatra najvažnijom pojedinačnom riječju u Kur'anu. Taqwa znači biti usidren unutar Božijih granica i osjećati zaštitu tih granica. To je svijest da u konačnici svako naše djelovanje ima sud izvan nas. Pa i to čime ćemo se zagrnuti. Kakve sve ogrtače sebi dopuštamo. Šta nam je motiv kada se ogrnemo, okitimo. Znamo da istu riječ koristimo i kada nas zemljom zagrnu, kada stupamo u onu Stvarnost u kojoj jeste konačni sud.  

Poslanik, a.s., kaže da Allah ne gleda tijela i likove naše, vanjštinu, nego srca naša i djela. Allah vidi naša srca i zna za koga kucaju. Mi pokušavamo da u svoju vanjštinu udahnemo moralnu ravnotežu kojom miriše „ogrtač svijesti o Bogu“.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related