Fragmenti iz mukabele: Ovo je očita potvora

Date:

DŽUZ 18.

Ovo je očita potvora

Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: “Ovo je očita potvora!” (En-Nur:12)

Ovaj ajet vezan je za događaj potvore Poslanikove, a.s., supruge i majke pravovjernih Aiše r.a., kada su licemjeri i oni čija su srca bolesna iznijeli na nju potvoru da je počinila blud prilikom pohoda na Benu Mustalak. Sumnja se toliko proširila da je ova pakosna laž i potvora  počela napadati čak i vjernička srca. Kada je stvar kulminirala, Allah dž.š., je svojom direktnom intervencijom otklonio svaku sumnju i još više podigao stepen Aiši r.a. Bog Milostivi posvjedočio je u Svojoj Časnoj Objavi u korist njezine čednosti i nevinosti.

Zabilježeno je da je supruga Ebu Ejjuba El-Ensarija, r.a., upitala Ebu Ejjuba da li je čuo šta se priča o Aiši, r.a., na što je on odgovorio da jeste i da je to čista laž, upitavši je da li bi ona nešto tako uradila, što je ona odlučno negirala. A Ebu Ejjub r.a., joj je na to kazao: „Tako mi Allaha, Aiša je bolja od tebe!“

Dakle, ako jedna čedna muslimanka ne bi uradila tako nešto, kako da to onda uradi žena, supruga vjerovjesnika, zbog čije je čednosti dobila počasni status majke svih vjernika.

Iz ovog događaja možemo crpiti mnoštvo poruka:

– Potvora čednih, čestitih, udatih i oženjenih vjernica i vjernika je veliki grijeh i uzrokom je poniženja i kazne na oba svijeta.

– Dužnost je biti stalno oprezan i pravedan prema sebi i drugima. Pravičnost i racionalno rasuđivanja ogleda se u procjenjivanju posljedica određenog postupka na vlastitom primjeru. Stoga, ako se mi osobno gnušamo i zaziremo od posljedica nekih loših postupaka, pa kako onda olahko pristajemo da nekome drugom pripišemo te postupke bez ikakvih valjanih argumenata.

Važno je znati da svi oni koji su skloni iznošenju potvora bivaju društveno obilježeni. Od njih se, nakon što se obznane njihove spletke potvore, ne prima svjedočenje ni po kojem osnovu.

Kako bi njihovo pokajanje bilo primljeno, uslov je da protagonist potvore javno prizna da je lagao i da je iznio potvoru, a od osobe prema kojoj je učinjena nepravda, narušena njena čast, ugled njene porodice i potomstva zatraži oprost.

Od neprocjenljive važnosti je da se posebno danas vjernik  vodi etičkim kodeksom ovoga ajeta. Živimo  u vremenima  kada se potvora senzacionalno prikazuje u javnosti, kada se laž širi munjevitom brzinom, a čast i dostojanstvo prodaje za prividne i privremene interese.  Neophodno je zadržati lijepo i pozitivno mišljenje o drugima, sve dok se jasno ne utvrdi suprotno: „Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno“. Na taj način čuvamo svoj jezik, čast i dostojanstvo svake osobe i njegujemo društveni sklad. A Uzvišeni kaže: „A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: ‘Ja sam, doista, musliman!“

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related