Fragmenti iz mukabele: Podari nam u porodicama našim radost

Date:

DŽUZ 19.

Podari nam u porodicama našim radost

I oni koji govore: ‘Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!’ (El-Furkan, 74)

U ovom ajetu sadržana je dova koju vjernik treba često upućivati Uzvišenom Allahu, a posebno u odabranim vremenima kada se dova prima, kao npr. između ezana i ikameta, poslije namaza, petkom… Sve su to odabrani trenuci, izvanredne prilike kada su nebeske kapije otvorene i kada se dova prima.

Vrijednosti koje su u našem društvu aktuelne pune su izazova i zamki za naše porodice i potomstva. Roditelji su često prezauzeti obavezama, a djeca odrastajući u ambijentu bez aktivnog roditeljskog staranja bivaju podložnija izazovima koji ih na kraju otuđe od roditelja i porodice, a približe ih lošem društvu i navikama.

Rekao je Uzvišeni: „O vi koji vjerujete sebe i svoje porodice čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti!“ (Et-Tahrim, 6)

Da bi smo mogli očekivati sklad u porodici i radost u dječijim postupcima, neophodno je da kao roditelji budemo prvi i pravi uzor svojoj djeci. Pokazujući svoju odgovornost i predanost u porodičnom okruženju, požrtvovanost u ispunjavanju društvenih obaveza mi najdirektnije oblikujemo zdrav nukleus društva – porodicu.

Odgovoran supružnik i roditelj će u svom djelovanju nastojati da bude strpljiv, da pokazuje empatiju prema članovima porodice, vodeći računa o njihovom emocionalnom stanju i sazrijevanju. Zato je važno da supružnici sarađuju u procesu  odgoja svoje djece, istovremeno ne zanemarujući prava i obaveze jednih prema drugima. Na taj način porodica biva utočište u kojem se čovjek može zaštititi od tereta i izazova svakodnevnice.

Poslanik a.s., je rekao: „Ne može otac ostaviti ništa vrijednije svome djetetu od lijepog odgoja.“ (Ahmed)

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related