Fragmenti iz mukabele: Udjeljujte od onoga što vam darujemo

Date:

3. DŽUZ

Udjeljujte od onoga što vam darujemo

 

“O vjernici, udijelite dio od onoga čime vas Mi darujemo, prije nego što dođe Dan kada neće biti ni otkupa, ni prijateljstva, ni posredništva! – A nevjernici sami sebi čine nepravdu.“  El-Bekare: 254.

Svaki musliman vjeruje da Allah ima Svoja lijepa imena kojima je Sebe opisuje u Kur'anu. Jedno od tih imena jeste i Er-Rezzak (Opskrbitelj, Onaj Koji nafaku dijeli). Vjernik koji čuva svoje srce budnim, kroz namaz, post, učenje Kur'ana i svaki drugi oblik dobročinstva, svjestan je da sve što ima – ima kao blagodat od Gospodara nebesa i zemlje. I tijelo, i imetak, i porodica, i zdravlje, i posao, i ugled – kroz sve te blagodati vjernik vidi Gospodara Koji je Er-Rezzak i El-Mun'im (Onaj Koji nimete/blagodati daje).

Zato, kada u Kur'anu dođe naredba da se udjeljuje od onoga čime nas On opskrbljuje, pored same obaveze udjeljivanja (prije svega se misli na obavezu zekata), Kur'an odgaja vjernika da bude svjestan odakle mu sve što ima. Mnogo je onih koji kažu da su stekli nešto sa svojim deset prstiju, ali zaboravljaju da im je i tih deset prstiju i priliku da stiču omogućio Gospodar iz milosti Svoje. U mjesecu ramazanu se posebno trebamo vratiti suštini, iskonu, duhovnosti.

Činiti dobro sa ubjeđenjem u Allaha je smisao života vjernika, jer on zna da doći trenutak i Dan kada se neće moći novcem postići plemenit položaj, niti će prisni prijatelj moći olakšati, niti će se moći neko zalagati – jedino će to dobro imati vrijednost. U drugom se ajetu spominje da će čovjek u kaburu tražiti da bude vraćen u život da udjeljuju sadaku, pa učenjaci kažu da je to zbog toga što će tada uvidjeti veličinu nagrade koju donosi udjeljivanje.

Poslanik, s.a.v.s., je bio darežljiv, a posebno je takav bio u mjesecu ramazanu. U ramazanu se izvršavamo obavezu zekata i sadekatul-fitra, ali nije darežljivost samo u imetku. Ova prelijepa osobina može biti oličena u lijepoj riječi koja je, opet dar od Allaha, jer On nadahnjuje dobrom. Darežljivost može biti u susretljivosti i spremnošću da se pomogne, olakša i unese radost u nečije srce osmijehom. Darežljivost je čak i sposobnost da ne otežavamo i da ne budemo kamen spoticanja onda kada nemamo ništa od sebe da damo, bilo materijalno ili nematerijalno. Mjesec ramazan je pravo vrijeme da se učimo vrlini čuvanja drugih od nas samih.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related