Fragmenti iz mukabele: Vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima

Date:

DŽUZ 10.

Vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima

 „A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, namaz klanjaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati.- Allah je doista silan i mudar.“ (At-Tawba, 71)

Vjernička bliskost i međusobna zaštita je nadahnuta Allahovim blagoslovom. On je obznanio Svoju zaštitu vjernicima, obećao im konačnu pobjedu, stavio Sebi u obavezu da pomogne vjernicima i svojom blagodarnošću povezao njihova srca i učinio ih braćom. Allah vjernicima kaže da su samo oni braća, ukazujući na to da sve druge vrste veza nemaju stepen vjerničke bliskosti i sigurnosti koja počiva u srcima koja Bog poveže.

Njihovo prijateljstvo, bliskost i uzajamna podrška se održava i pokazuje u dobročinstvu, prije svega čuvanju javnog dobra (ma'ruf) i suprotstavljanju onima koji ga skrnave. Vjernici su i danas u ovom domenu vrlo prepoznatljivi.

Javni interes vjernik nikada neće ugroziti, neće raditi na štetu svoje zajednice, neće širiti neprijateljstvo međe ljudima, neće uzeti od zajednice ono što mu ne pripada.

Jedna od odrednica vjernika/mu'mina je da se njemu može sve povjeriti, i njemu je javno dobro na prvom mjestu. Poslanik je rekao da nećemo postati vjernici dok ne nađemo način da volimo, bez obzira što drugi mrzi. Vjernik/mu'min je uspio da ne mrzi.  

Nakon toga namaz kao veza s Bogom samo donosi sigurnost u Božiju podršku. Zekat je vid unaprjeđenja javnog dobra i brige za druge. Sve zajedno vodi u pokornost Allahu i Poslaniku te donosi sigurnu milost Svemilosnog.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related