Fragmenti iz mukabele: Zahvalnima ću još više dati

DŽUZ 13.

Zahvalnima ću još više dati

U kur’anskoj suri Ibrahim, u ajetu broj 7. Svemilosni Allah kaže: “I kada je Gospodar vaš objavio: “Ako budete zahvalni Ja ću vam zacijelo, još više dati. Budete li nezahvalni, kazna moja doista će stroga biti.”

Navedeni kur’anski ajet objavljen je u kontekstu govora o Musau a.s. i njegovog naroda, ali je on i općenitog karaktera – njegova zakonitost važi do Sudnjeg dana. Zahvalnost  Allahu na blagodatima koje On daje osobina je rijetkih, premda te blagodati, u manjoj ili većoj mjeri koriste svi.

Zdravlje, sloboda, hrana, kuća u kojoj čovjek živi sa svojom porodicom, dostupnost vode za piće i čišćenje… samo su neke od blagodati koje neki ljudi u svome životu koriste svakodnevno. Na njima i na mnogim drugim nebrojenim blagodatima (I kada biste brojali Allahove blagodati, ne biste ih nabrojali) Allah traži od svojih robova zahvalnost, a zahvalnost se postiže riječima i djelima. Zahvalnost Allahu riječima (I o blagodati Gospodara svoga kazuj! – Kur’an) podrazumijeva verbalno priznanje da sve što imamo jeste od Allaha.

Potom, da se s vremena na vrijeme, a posebno tokom i nakon korištenja blagodati osim priznanja zahvalnost iskaže i riječima: Elhamdulillah – Hvala Allahu. Osim riječima našu zahvalnost Allahu postižemo i djelima: Na blagodati zdravlja zahvalni smo kada svoje tijelo uposlimo izvršavanjem ibadeta-farzova (namaz, post, hadždž), ispravno smo zahvalni Allahu na darovanom imetku onda kada ga trošimo u ono sa čim je On zadovoljan: na potrebe svoje porodice i rodbine, klanjem kurbana, kroz sadaku, sadekatu-l-fitr i kroz zekat. Pomenutim vrstama zahvalnosti blagodati se čuvaju i unaprjeđuju, dok se nezahvalnošću otvaraju vrata njihovom mogućem gubitku ili stagniranju.

Nasuprot zahvalnosti stoji ružna i pokuđena osobina – nezahvalnost. Ona je najčešće posljedica ljudskog nemara koja nastaje usljed naviknutosti na blagodati koje čovjek doživljava kao neku vrstu “podrazumijevanja”.

Ali, isto tako, ona može biti posljedica asiluka, oholosti, kada čovjek odbija da prizna blagodati kao Allahovu dobrotu prema njemu ili ljudima. Interesantno, za nezahvalnike (poricatelje blagodati) se u Kur’anu rabi isti termin kao i za poricatelje postojanja Uzvišenog Allaha.

(Preporod.info)