Fragmenti iz mukabele: Živite svi u miru

Date:

2. DŽUZ
Živite svi u miru

“O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim; on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni.” (El-Bekare, 208)

Prihvatiti islam znači cijelim se bićem pokoriti Gospodaru svih svjetova. Neki od drugova Muhammeda a.s. su nakon prihvatanja islama tražili da zadrže neke običaje iz prethodne religije, kao naprimjer Abdullah ibn Selam, koji je ranije bio jevrej, pa je tražio da svetkuje subotu i da noć provodi uz fragmente Tevrata. Tim povodom dolazi ovaj ajet, da podsjeti i poduči do Sudnjeg dana sve one koji idu stopama Muhammeda, a.s., da se od njih traži potpuna predanost islamu i šerijatu kao Božijem konačnom vjerozakonu.

Dakle, jedno čitanje ovog ajeta nam ukazuje da je selektivan odnos prema vjerskim propisima znak slabosti i početak koračanja šejtanovim stopama, a to je, uistinu, neznanje i nesreća. Nikoga tako decidno Kur'an ne opisuje kao neprijatelja čovjeku kao što to čini za prokletog šejtana. Taj front mnogi od nas zanemaruju, a šejtan, kao što znamo iz drugih ajeta, vreba sa svih strana. Tužno je to što našom društvenom zbiljom prečesto dominiraju mržnja, zavidnost, omalovažavanje, destrukcija u svakom smislu, a posebno je tužno kada se takav narativ zadesi u međumuslimanskim relacijama. Vjernici su braća, pa i bez obzira na različite poglede i shvatanja u određenim aspektima života, nikada ne smiju zaboraviti da im je šejtan, a ne jedni drugima neprijatelji.

Stoga je drugo čitanje ovog ajeta zapravo podsjećanje na činjenicu da islam znači mir i da je istinski musliman onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni drugi muslimani. Jedna od zamki na koju često nasjedamo jeste da – pod opravdanjem da se borimo protiv nepravde i negativnih pojava u društvu (što jeste imperativ vjere) – pristajemo na šejtanova došaptavanja o drugome, ogovoranje, neprovjerene vijesti i poluinformacije. Izuzetno je važno ne izdati principe svoje vjere zbog nedostatka odvažnosti onda kada posvjedočimo nešto što nije u skladu sa islamskim propisima, ali je još važnije ne dopustiti da nas šejtan, naš najveći neprijatelj, udalji od mira sa drugima onda kada nikakvog razloga za to nemamo.

Ko postigne mir unutar samoga sebe i popravi odnos sa Allahom, On će popraviti njegov odnos sa drugima.

Mjesec ramazan je vrijeme kada se preispitujemo da li je uzrok nemira u porodici, komšiluku, radnom mjestu, društvu općenito –  samo refleksija naše neodlučnosti da u sebi mir pronađemo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related