Francuska počinje s ublažavanjem mjera lockdowna u tri faze

Francuska će započeti s ublažavanjem mjera lockdowna uvedenog zbog širenja koronavirusa, te je najavljeno da će se taj postupak provoditi u tri faze kako bi se izbjegla nova pojava pandemije, potvrdila je Vlada u nedjelju.

U utorak će se predsjednik Emmanuel Macron obratiti naciji o situaciji s koronavirusom i moguće je da će najaviti djelomično ublažavanje ograničenja koja su na snazi od 30. oktobra.

– Macron će dati prognoze za sljedećih nekoliko sedmica, posebno o tome kako da prilagodimo našu strategiju. U pitanju je prilagođavanje pravila lockdowna kako se zdravstvena situacija poboljšava, a istovremeno da se izbjegle novi val pandemije – kazao je glasnogovornik Vlade Gabriel Attal za Le Journal Du Dimanche.

Pojasnio je da bi se ublažavanje mjera moglo dogoditi u tri faze s obzirom na zdravstvenu situaciju i rizike za ekonomiju. Prvi korak trebao bi se dogoditi 1. decembra, drugi tokom božićnih praznika pred kraj godine, a zatim treća faza ublažavanja trebala bi uslijediti u januaru 2021. godine.

Macron je kazao da će drugo nacionalno zatvaranje (lockdown) Francuske, koje je počelo 30. oktobra, trajati najmanje četiri sedmice, a ono uključuje zatvaranje trgovina, restorana i barova, javio je Reuters.

Kako prenosi Fena, s nedavnim podacima koji pokazuju kako je Francuska na putu da zaustavi nagli porast broja oboljelih od koronavirusa, Vlada je pod pritiskom trgovina i kompanija da ublaži ograničenja uoči božićne sezone kupovine, kada mnogi trgovci ostvaruju veći dio godišnjeg prometa.

– Obvezali smo se da ćemo trgovcima omogućiti ponovno otvaranje trgovina oko 1. decembra ako se zdravstvena situacija popravi, a čini se da jeste – naveo je Attal, dodajući da će barovi i restorani, međutim, i dalje raditi po ograničenjima.

(Preporod.info)