Francuska: Spasioci tragaju za osam osoba nestalih u poplavama

Date:

Francuske vlasti rasporedile su u nedjelju oko 1.000 vatrogasaca, četiri vojna helikoptera i vojsku kako bi pomogli u potrazi za najmanje osam osoba koje se još uvijek vode kao nestale u planinskom jugoistočnom regionu nakon subotnjih razornih poplava u kojima su poginule dvije osobe u susjednoj Italiji.

Poplave su odnijele kuće i uništile ceste i mostove u okolini grada Nice na Francuskoj rivijeri, nakon što je gotovo godišnja količina kiše pala za manje od 12 sati. Christian Estrosi, gradonačelnik Nice rekao je da je preko 100 domova uništeno ili teško oštećeno.

Kako javlja Anadolija, spasioci su u nedjelju pružali i hitnu pomoć, uključujući hranu i vodu, stanovnicima koji žive u izolovanim selima.

Među nestalima su i dva vatrogasca čije je vozilo odnijela bujica južno od sela Saint-Martin-Vesubie. Vlasti se plaše da bi moglo biti više žrtava jer mnoge porodice nisu mogle stupiti u kontakt s rodbinom zbog prekida usluge mobilnih telefona.

Francuski premijer Jean Castex, koji je helikopterom preletio to područje, izrazio je zabrinutost zbog obima poplava.

Oko 10.500 domaćinstava ostalo je bez električne energije u nedjelju, objavila je francuska energetska kompanija Enedis.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related