Francuski zakon “za suzbijanje vjerskog ekstremizma” ljevica smatra napadom na islam

Date:

Francuska skupština u utorak je odobrila zakon koji su ljevičari nazvali napadom na islam.

Zakon nije izdvojio nijednu određenu religiju, ali je usmjeren na prakse koje se uglavnom pripisuju muslimanskoj populaciji.

Obuhvata oštre mjere protiv online apologeta za djela nasilja,  ali uvodi i stroži nadzor vjerskih udruženja i stroža ograničenja u obrazovanju djece van redovnih škola.

Procjenjuje se da muslimansko stanovništvo Francuske broji oko pet miliona ljudi, mnogi čiji porodično porijeklo leži u Alžiru ili drugim kolonizirajim dijelovima svijeta.

Zemlja je pretrpila val militantnih napada posljednjih godina, a borba protiv vjerskog ekstremizma, za francuski identitet i domaću sigurnost još jednom će biti centralna pitanja na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Predstavljen parlamentu na 115. godišnjicu zakona kojim je utvrđeno razdvajanje države i religije u Francuskoj, zakon su neki iz lijevo orijentisanih stranaka nazvali napadom na islam, a krajnje desničari i neki konzervativci kazali su da je preslab.

Zakon je predstavljao “snažnu ofanzivu” sekularne države, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

– To je težak tekst, ali neophodan za Republiku – rekao je Darmanin za RTL radio uoči glasanja.

Zakon je prošao sa 347 glasova za i 151 protiv u donjem domu parlamenta, gdje većinu imaju centristička vladajuća stranka predsjednika Emmanuela Macrona i njegovi saveznici. Zakon se sada prebacuje na Senat, gdje dominira opozicija desnog centra.

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related