Gacko: Predstavnici Medžlisa obišli stare i iznemogle, podijelili im zaštitnu opremu

Date:

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gacko danas su obilazili džematlije na području ovog medžlisa, kojima su podijelili zaštitne maske, rukavice i 25 litara sredstva za dezinfekciju.

Obilaskom džematlija od Gacka do Bileće konstatirali su da su veoma disciplinovani i da poštuju preporuke ljekara i kriznih štabova, i da su, hvala Bogu, dobrog zdravstvenog stanja. 

Donekle je otežavajuća situacija da u Gacku među džamtlijama ima 32 osobe sa više od 65 godina, a u Bileći 14, i da ima slučajeva da su oba bračna druga u ovoj kategoriji, ili da je riječ o osobama koje same žive.

Za ovakvu kategoriju Medžlis je na usluzi 24 sata, za sve što im zatreba, kao što je kupovina namirnica illi lijekova. Također, onima kojima je potrebna maska ili sredstvo za dezinfekciju, to mogu dobiti u prostorijama Medžlisa ili pozivom broj 061 680 189.

– U skladu sa odlukom Rijaseta da niži organi rad prilagode vanrednoj situaciji, mi smo se organizovali kroz “Krizni štab za povratnike”. Imamo sreću da se u našem gradu našao ugledni ljekar dr. Asim Fazlagić, prijeratni direktor Doma zdravlja u Gacku, koji nam na stručan način pomaže. Prvi naš zadatak jeste bio da obidjemo sve naše povratnike, od Gacka do Bileće – kazao je za Preporod.info Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko.

Dodao je da su se htjeli lično uvjeriti u zdravstveno stanje džematlija i utvrditi njihove potrebe.

Današnja donacija samo je jedna u nizu i već u narednim danima najugroženijim džematlijama biće podijeljeni prehrambeni paketi organizacije EMMAUS i Vakufske direkcije, koji se distribuiraju putem Ureda za društvenu brigu. Također, biće i nabavljeni potrebni lijekovi za starije od 65 godina.

– Najvažnije u ovome jeste da imamo osjećaj za komšiju. Našu braću i sestre u Trebinju nismo izostavili u ovoj simboličnoj, ali vrijednoj donaciji. Samo zajedno i disciplinovano možemo, akoBogda, istrajati u borbi protiv ove pandemije – poručio je ef. Bilalić.

Ovim putem iskazana je zahvalnost Halidu Čustoviću koji je za potrebe MIZ Gacko donirao 110 maski, 100 pari rukavica i 25 litara sredstva za dezinfekciju, te za muslimane Trebinja 90 maski, 100 rukavica i 25 litara dezinfekcionog sredstva. Također, upućene su riječi zahvale i Fikretu Fazlagiću, koji je naručio dodatnih 100 maski za potrebe MIZ Gacko.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related