Gazi Alijin mesdžid u Sankt Gallenu: Novi projekat za nova vremena

0
29

Krajem protekle sedmice u švicarskom Sankt Gallenu održana je dvanaesta tradicionalna manifestacija „Noć uz GAM“ gdje je u programu uživalo oko hiljadu prisutnih vjernika. Programu su izveli polaznici mektebske nastave džemata Sn. Gallen i drugih bošnjačkih džemata kao i hor Bejan iz bošnjačkog džemata El Hidaje iz Minhena.

Organizator manifestacije džemat Islamske zajednici Bošnjaka u Sankt Gallenu „Gazi Alijin mesdžid“ egzistira od 1992., a 2005. godine kupili su prostorije u kojima danas obavljaju sve vjerske i edukativne aktivnosti.

Džemat broji oko 320 članova koji zajedno sa svojim porodicama čine uspješan kolektiv u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta. Dokaz da ovaj džemat iz godine u godinu napreduje u svom radu i razvoju jeste odluka džematskog odbora o pokretanju aktivnosti na izgradnji Islamskog centra na vlastitoj lokaciji cca 2000 m2, na mjestu gdje se danas nalaze džamija i druge prostorije udruženja.

Projekat bi se sastojao od džamije, mekteba, restorana, prostorija za omladinske i ženske aktivnosti, obdaništa, mokrih čvorova idr. Posebno je važna izgradnja 12 vakufskih stanova u sklopu centra iz kojih bi se finansirao rad džemata. Direktora Vakufske direkcije se dojmilo ekonomsko razmišljanje i strategija samofinansiranja. Odlučni su u ideji da džemat ekonomski ojačaju i da rade na obezbjeđivanju još većeg broja članova.

Također, ono što treba istaknuti jeste način obezbjeđivanja sredstava potrebnih za izgradnju budućeg centra. Naime, za poptunu izgradnju centra potrebno je oko 8 miliona švicarskih franaka. Džematlije će svojim vlastitim snagama obezbijediti 4 miliona, a drugu polovinu novca planiraju obezbijediti putem donacija izvan džemata. Vrijedni imam Sabahudin ef. Sijamhodžić i njegov predsjednik Meho Šljivar su optimisti i vjeruju da će krajem 2021. godine zakopati temelje i početi sa gradnjom.

Na poziv vrjednog džemata „Gazi Alijin mesdžid“ direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović boravio je u službenoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sankt Gallenu.

U toku programa dr. Zajimović se obratio prigodnim predavanjem u kojem je između ostalog pohvalio rad džemata i pozvao vjernike da svojim vakufskim prilozima učestvuju u izgradnji budućeg centra. – Bošnjaci su veoma mali narod, ali ih to ne ometa u nastojanju da po svijetu grade velike projekte – istaknuo je između ostalog dr. Zajimović.

(vakuf.ba)