Gazi Husrev-begova medresa Svečanom akademijom obilježila 485. godišnjicu odgojno-obrazovnog rada

Date:

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 485. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada. Tim povodom održana je Svečana akademija u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese.

Zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes Ljevaković kazao je da vakufnama otkriva pronicljivost uma Gazi Husrev-bega, njegov vizionarski duh i duboku svijest o svrsishodnosti objekta kojeg gradi i ustanove koju osniva.

– Riječi iz vakufname pokazuju da je želio sagraditi školu koja će trajati dugo, a tako može biti samo ako se bude razvijala u skladu sa zahtjevima običaja, vremena i prostora u kojem djeluje. A bez kvalitetnog obrazovanja nema razvoja i napretka države i društva – naglasio je.

Ljevaković je dodao da pažljivim čitanjem Gazijine vakufname možemo zapaziti da on traži da se u školu koju uvakufljuje upisuju samo najbolji đaci, ali i da se za profesore imenuju najbolji kadrovi.

– Samo takav pristup školi osigurava visok kvalitet naobrazbe koja će se stjecati u njoj, ali i odgajati kvalitetne djelatnike u sektorima koje zahtijevaju „običaj i mjesto“; udovoljavati, dakle, potrebama aktuelnog vremena. Samo tako škola će zadržavati permanentnu aktuelnost, biti atraktivna i vršiti zadaću kako treba – poručio je Ljevaković.

Hafiz dr. Mensur Malkić ovom prilikom je kazao kako je broj nagrađenih učenika i učenica u jednoj školi pokazatelj koliko je ta škola kvalitetna.

– Povodom obilježavanja 485. godišnjice Medrese dodijeljene su 322 pohvale i nagrade najuspješnijim učenicima i učenicama u prošloj školskoj godini. Sudeći po velikom broju nagrađenih učenika, koji su kvalitetnim radom i učenjem zaslužili da budu nagrađeni, ponovo se dolazi do zaključka da je Gazi Husrev-begova medresa dobra i kvalitetna škola – naglasio je.

Na Svečanoj akademiji, pored ostalog, dodijeljena su posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima: prof. dr. Orhanu Bajraktareviću, profesoru na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i prof. dr. Ismailu Paliću, profesoru na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

– Medresa obrazuje kadrove koji će ne samo biti sposobni za posao kojim se bave i koji će obavljati u budućnosti, nego da to rade čestito, puna srca i s puno odgovornošću, u tome je posebno važna uloga Medrese – izjavio je ovom prilikom prof. dr. Ismail Palić

Medresa, prepoznavajući svoje svršenike i njihov rad baca svjetlo na oblast filozofije i religije, naglasio je prof. dr. Orhan Bajraktarević.

– Pošto sam ja vezan za odnos filozofije i religije, mogu kazati da Medresa skreće pažnju na značaj filozofije, na značaj religije i njihov odnos – naveo je.

Priznanja za zalaganje i doprinos u odgojno-obrazovnom procesu i radu dodijeljena su prof. Mirzetu Hamziću i  Mirsadi Hadžić, uposlenici iz reda tehničkog osoblja Medrese. Zahvalnice za nesebičnu pomoć i podršku projektima Medrese uručene su prof. dr. Farisu Gavrankapetanoviću, direktoru Bošnjačkog instituta; mr. Jakub-ef. Salkici, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Zenica; Zuhdija-ef. Ridžalu, imamu džemata Balačići – Željezno Polje, Medžlis Islamske zajednice Žepče; Sakib-ef. Beganu, imamu Handanagine džamije u Pruscu, Medžlis Islamske zajednice Donji Vakuf, te primarijus doktoru Bakiru Serdareviću i primarijus doktorici Naili Beganović za dugogodišnju brigu o zdravlju učenika i učenica Medrese

Svečanosti je, u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, prisustvovao ograničen broj zvanica.

Gazi Husrev-begova medresa kontinuitet bilježi od 1537. godine i do današnjih dana iznjedrila je plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related