Gdje su osnovane prve medrese?

Date:

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu jedina je medresa u BiH, ali i u cijelom Osmanskom carstvu koja nikada nije prekidala svoj rad, bez obzira na različita državna uređenja i ratne vihore koji su pustošili našu zemlju.

Osnovao je 26. redžeba 943. godine po Hidžri (08. januara 1537. godine po gregorijanskom kalendaru) Gazi Husrev-beg, sin bosanskog plemića Ferhat-bega. Program Gazi Husrev-begove medrese, od njenog utemeljenja 1537. godine do danas, bio je model prema kome su se radili programi drugih sličnih škola. Koncipiran tako da uključuje izučavanje tradicionalnih i racionalnih nauka, omogućavao je učenicima da stiču teološka, filozofska, pravna, filološka i egzaktna znanja. Sam Gazi Husrev-beg je predvidio dopunjavanje osnovnog programa u skladu sa novim zahtjevima i potrebama vremena i ljudi.

Ulogu učilišta u islamu u samim početcima imale su džamije i mektebi, dok od 11. stoljeća počinju egzistirati srednje i više škole pod nazivom medrese. Medrese su podizane zahvaljujući zavještanjima i vakufima imućnih ljudi, koji su se rukovodili jakim vjerskim osjećanjima te željom da se učini dobro i korisno djelo.

Gdje i kada je osnovana prva medresa? Kada u našim krajevima dolazi do osnivanja prvih medresa? Kako su medrese bile organizovane u Osmanskoj carevini? Zašto je historija Sarajeva usko vezana za ime Gazi Husrev-bega? Kako je teklo reformisanje bh. medresa? Kakva je danas uloga bh. medresa? Šta to medresa nudi u odnosu na ostale srednje škole?

Ovo su pitanja na koja odgovore možete čuti u emisiji Ibadet-veza sa Stvoriteljem govorimo u kojoj o temi „Uloga i značaj medresa“. Gost u studiju je prof.dr. Ismet Bušatlić. Urednik serijala je Edin Spahić.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related