Generalna skupština UN-a tokom 2020. godine u najviše navrata osudila Izrael

Date:

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UNGS) je tokom 2020. godine u najviše navrata osudila Izrael, navodi se u izvještaju nevladine organizacije United Nations Watch, čije sjedište je u Ženevi i koja prati rad i aktivnosti UN-a.

Generalna skupština UN-a je prošle sedmice donijela dvije rezolucije kojima je kritikovala Izrael, čime je ukupan broj rezolucija protiv izraelske države dostigao čak 17, što je skoro tri puta više u odnosu na zemlje koje su pojedinačno imale šest rezolucija.

Proizraelski aktivisti često kritikuju UN zbog donošenja odluka protiv jevrejske države, a jedna od rezolucija osuđuje Izrael zbog iskorištavanja prirodnih resursa Palestinaca na Zapadnoj obali i Sirijaca na Golanskoj visoravni.

U rezoluciji iz novembra izražava se “duboka zabrinutost da se Izrael nije povukao sa sirijskog dijela Golana, koji je pod okupacijom od 1967. godine” te podsjeća na “nezakonitost izgradnje izraelskog naselja i drugih aktivnosti na okupiranom sirijskom dijelu Golana od 1967. godine”.

U drugoj rezoluciji iz oktobra kaže se da je imperativ riješiti pitanje palestinskih izbjeglica te se pozivaju obje strane da se u okviru mirovnih pregovora bave i pitanjima imovine palestinskih izbjeglica.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu obavezujuće, ali imaju simboličan značaj, navodi Anadolija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related