GHB: Online predstavljanje izložbe “Ramazan u tradiciji Bošnjaka”

Date:

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu je povodom nastupajućeg mjeseca ramazana pripremila izložbu “Ramazan u tradiciji Bošnjaka” koja će se oslanjati na građu iz fondova ove biblioteke, a javnosti će biti predstavljena putem online platformi.

Izložbom će biti obuhvaćeni svi segmenti vjerskog života koji su specifični za mjesec posta.

Autori izložbe su Fatima Tinjak, Amela Lepir, Izudina Zukorlić, Madžida Smajkić, Amina Kadribegović-Mehić, Hamza Lavić, Meho Manjgo i Ruhulah Hodžić.

Osim ove, u okviru zajedničkog projekta na promociji kulture i kulturnih institucija koji GHB  realizuje sa Općinom Novi Grad, pripremljena je i izložba “Ljetopis Mula Mustafe Bašeskije” autora Mehe Manjge, koja će biti naknadno izložena u galeriji Općine kada se steknu uslovi.

Iz Biblioteke podsjećaju da su zatvoreni za javnost još od 13. marta, te da su u skladu sa izrečenim mjerama i preporukama Federalnog štaba Civilne zaštite (FŠCZ) za suzbijanje širenja virusa COVID-19  prilagodili svoje aktivnosti.

Svim korisnicima preporučen je pristup digitalnoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci putem ovog linka. Dodatno, svim istraživačima je na raspolaganju pretraga elektronske baze podataka GHB putem ovog linka, kao i pretraga elektronskih izdanja GHB (katalozi rukopisa, analitički inventari i anali Gazi Husrev-begove biblioteke).

Od 9. aprila omogućen je i fizički pristup čitaonici jednom istraživaču dnevno, u terminu od 9.30 do 14.30. Za pristup čitaonici neophodna je prethodna najava na email info@ghb.ba.

Zaposlenici GHB su u ovom periodu rad prilagodili online okruženju, ali i nastavili redovni rad na obradi arhivskih dokumenata, geografskih karata, monografskih i serijskih publikacija.

Poseban fokus u proteklom periodu bio je i na izradi nove web stranice koja treba omogućiti korisnicima jednostavniji pristup i bolji pregled sadržaja, te rad na drugoj fazi projekta “Usluge razvoja i implementacije softverske aplikacije”, u kojem se akcenat stavlja na povezivanje implementiranih komponenti softvera i izradu dodatnih modula koji će omogućiti sveobuhvatnu prezentaciju arhivske i bibliotečke građe.

Kolektiv Gazi Husrev-begove biblioteke i u ovim ograničavajućim okolnostima u prvi plan stavlja potrebe korisnika i članova Biblioteke, nastojeći da im ponudi kulturne sadržaje, te omogući što lakši i brži pristup bibliotečkoj građi koja im je potrebna.

(Amina Kadribegović Mehić/Preporod.info)                                                                                                                            

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related