GHB: Otvorena izložba o reisu-l-ulemama u BiH

Date:

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci (GHB) u Sarajevu danas je otvorena izložba “Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019.”, uz prisustvo velikog broja zvaničnika svih nivoa vlasti, predstavnika vjerskih zajednica, ambasadora, muftija, imama i drugih zvanica.

Izložba je otvorena u okviru svečanog programa uručenja Odluke o izboru reisu-l-uleme za mandatni period 2019-2026. godine.

Izložbu je otvorio direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ dr. Dževad Hodžić, koji je podsjetio je da moderna povijest Islamske zajednice počinje izborom prvog reisu-l-uleme 1882. godine, Mustafe Hilmi ef. Hadžiomerovića.

Osvrnuvši se na historijat Islamske zajednice, dr. Hodžić je podsjetio i da su se bosanski muslimani kroz samostalnost IZ-e opredijelili “za ono univerzalno razumijevanje islama prema kojem je vjerske, moralne i duhovne vrijednosti islama moguće živjeti i primjenjivati i izvan islamskog državno-pravnog i političkog poretka, ali i za onaj kulturni izraz islama koji je vezan za specifično bosansko tlo i vlastitu povijest i sudbinu.”

“Opredjeljujući se za samostalnu Islamsku zajednicu bosanski muslimani su se u sudbonosnim povijesnim okolnostima opredijelili i za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i za svoju evropsku kulturnu civilizacijsku i političku perspektivu. Izložba pokazuje kroz koja i kakva iskušenja prolazimo u našoj modernoj povijesti i koliko uspješno iznalazimo izgovore na ta iskušenja”, navodi Hodžić.

Direktor GHB-e Osman Lavić kazao je na otvaranju izložbe da ovom retrospektivnom izložbom biblioteka želi slikom i riječju predstaviti historijat i nosioce časne funkcije reisu-l-uleme od 1882. godine do danas.

Glavni dio izložbe su portreti 14 reisu-l-ulema:

Mustafa Hilmi-efendija Hadžiomerović
Mehmed Teufik Azabagić
Hafiz Sulejman Šarac
Mehmed Džemaludin Čaušević
Hafiz Ibrahim Maglajlić
Fehim Spaho
Salih Safvet Bašić
Hadži Ibrahim Fejić
Sulejman Kemura
Naim Hadžiabdić
Husein Mujić
Hadži Jakub Selimoski
Dr. Mustafa Cerić
Dr. Husein Kavazović

Portreti reisu-l-ulema su po prvi put prikazani, rađeni su u istoj tehnici, a autor je akademski slikar Ahmet Hundur.

“Dokumentima i drugim eksponatima koje biblioteka čuva u svojim fondovima predstavljeni su menšurati svih 14 reisu-l-ulema posebno, kao što su menšure, postavljenja, nastupni govori i fotografije. Više informacja o izložbi i drugim relevantnim dokumentima koji zbog ograničenosti prostora nisu uključeni u izložbu, nudimo u katalogu izložbe koji smo pripremili za ovu priliku”, dodao je Lavić.

(MINA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related