GHB: Otvorena online izložba “Ramazan u tradiciji Bošnjaka”

Date:

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu danas je učinila dostupnom izložbu “Ramazan u tradiciji Bošnjaka”, prilagodivši njenu prezentaciju online korisnicima.

Izložbu je moguće pregledati na ovom linku, a radi boljeg prikaza na mobitelu, potrebno je instalirati  Prezi Viewer aplikaciju za Android ili Iphone.

Cilj izložbe, koja je zbog vanrednog stanja i uvedenih mjera morala biti organizirana online, jeste predstaviti javnosti izbor iz vrijedne građe Gazi Husrev-begove biblioteke (fotografije, arhivski dokumenti, rukopisi, isječci iz periodičnih i serijskih publikacija…) koja na autentičan način svjedoči o bogatom vjerskom životu u ramazanu, koji je duboko ukorijenjen u bošnjačkoj tradiciji.

U okviru 14 panela obrađene su različite teme koje se odnose na tradiciju Bošnjaka u ramazanu, pripremu za doček ramazana, sehur, iftar, mukabele, teravih-namaz, itikaf, zekat i sadekatul-fitr, ramazanske svečanosti u mubarek noćima, ramazansku praksu (džer), ramazanske čestitke i ramazanske dove.

Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove bibliotek:  Fatima Tinjak, Izudina Zukorlić, Amela Lepir, Madžida Smajkić, Amina Kadribegović Mehić, Hamza Lavić, Meho Manjgo, Ruhulah Hodžić i Mustafa Berhamović. Tehničko rješenje: Ali Drkić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related