Glavni imam MIZ Livno hfz. Mahir ef. Kevrić: Otimanje vakufa je pravilo bivšeg sistema

Date:

Medžlis islamske Zajednice (MIZ) Livno godinama vodi pravnu bitku kako bi povratio oduzetu vakufsku imovinu, među kojom i vakufsko zemljište u samom centru grada na kojoj je prije više od 50 godina napravljenja Osnovna škola (OŠ) “Ivan Goran Kovačić”.  

Ovaj vakuf, o čemu postoji i dokumentacija, u zemljišnjoknjižni izvadak (ZK) upisan je kao parcela 242/1, površine 37.107 m2.  

Prema dokumentaciji, parcela je 1899. godine upisana kao Vakuf Ćurčić džamija. Nacionalizacijom 8. augusta 1959. godine uknjižen je u premjer kao državno vlasništvo bez imena bivšeg vlasnika, čime je trajno eliminisana mogućnost povratka ovog posjeda. Posebno je šokantno da je 30. marta 1966. godine ovo nekada vakufsko, a potom državno vlasništvo, prebačeno u korist Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”.

zk 1.jpg - Glavni imam MIZ Livno hfz. Mahir ef. Kevrić: Otimanje vakufa je pravilo bivšeg sistema

Direktor Vakufske direkcije Rijaseta u BiH Senaid Zajimović za Preporod.info potvrdio je ovu informaciju te je kazao da se iz dokumenata koji su im dostavljeni iz MIZ Livno može vidjeti da je riječ o vakufskoj zemlji koja pripada Ćurčinica džamiji.  

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, upozorava on, još nije usvojen zakon o restituciji, odnosno povratu bespravno oduzete imovine koja je represivnim zakonskim propisima, između ostalih, oduzeta i Islamskoj zajednici, u bivšem totalitarnom režimu.  

Džamija Ćurčinica je vakuf Salih-age Ćurčića koji je iz Budima u Mađarskoj doselio u Sarajevo, a prije toga njegovi preci iz Hlivna u Budim.

Salih-aga je bio zapovjednik u vojnoj strukturi osmanske vojske. On je predak poznate sarajevske porodice Ćurčića, koja je iznjedrila brojne značajne ličnosti, između ostalih, i nekoliko gradonačelnika Sarajeva. 

– Mi ne možemo sa sigurnošću utvrditi da je ovu parcelu o kojoj govorimo uvakufio Salih-aga osobno, ali zasigurno možemo kazati da je vakuf i da je njegovo oduzimanje najbrutalniji napad na privatnu imovinu, u ovom slučaju vjerske zajednice  – kazao je za Preporod.info glavni imam MIZ Livno hfz. Mahir ef. Kevrić.

Navodi da je sa trenutnom zakonskom regulativom ovaj problem nerješiv, dodajući i da ne postoji ni politička volja za rješavanje ovog problema. Složio se s direktorom Vakufske direkcije, da jedino Zakon o restituciji može dovesti do određenog rješenja ovog problema.

– Svaki vakuf ima svoj ogroman značaj, ne zato što mu mi ljudi dajemo na vrijednosti, već zato što je to jedna od kategorija unutar naše vjere, imovina koja se ne smije i ne može otuđiti, niti privatizirati, imovina koja isključivo služi zajednici muslimana. Obaveza svake generacije koja naslijedi taj vakuf je da ga razvija, unapređuje i prilagođava potrebama vremena. Budući da je MIZ Livno mali medžlis sa skromnom finanasijskom aktivnom, posjed ovakvog vakufa u samom centru gradu zasigurno bi doprinio da Medžlis bude stabilnije pozicioniran i neovisan o spoljnim faktorima – istakao je hafiz Kevrić.

Upozorava i da je sva vakufska zemlja u Livnu nacionalizovana.

– Ovdje mislim uglavnom na hareme i mezarja, jer MIZ Livno ne posjeduje znatnu površinu obradivog, poljoprivrednog, vakufskog zemljišta. Sve je nacionalizovano, uglavnom 1959. godine, i do dana današnjeg se vodi borba za povrat tih harema i mezarja izvornom titularu – kaže hafiz Kevrić.

Stava je da je oduzimanje vakufa planski projekat bacanja na koljenja Islamske zajednice i njeno pozicioniranje u vazalski odnos prema političkim i društvenim faktorima.  

– Dakako, jedan od najvažnijih izvora finansiranja aktivnosti u vjersko-edukativnom radu Islamske zajednice su bili vakufi čijim oduzimanjem su i same aktivnosti stale. Nadalje, retrospektivno posmatrano, sa ove vremenske distance, oduzimanje vakufa je onemogućilo aktivniju evoluciju i razvoj Islamske zajednice i njeno snažno pozicioniranje u društvu. Dakle, oduzimanje vakufa je snažno osakatilo funkcionisanje Islamske zajednice čije posljedice naslućujemo, ali sumanjam da ćemo ih ikada u punini i egzaktno uspjeti obuhvatiti – tvrdi hafiz Kevrić.   

I direktor Zajimović navodi da ovaj primjer oduzimanja vakufa u Livnu veoma jasno ukazuje na višedecenijski problem u Bosni i Hercegovini.   

– Riječ je o vakufskoj imovini, tačnije o vakufu koji je bio namijenjen za održavanje Ćurčinice džamije. Iz ZK izvadka se može vidjeti potvrda i dokaz da je ova zemljišna parcela nekada pripadala Ćurčinica džamiji. Nažalost, ovaj vakuf je, kao i brojni drugi vakufi, nacionaliziran od strane države u socijalističkom sistemu. On je u istom sistemu, 1959. godine putem represivnih zakonskih mjera, oduzet i uknjižen kao državna svojina. Od trenutka oduzimanja taj vakuf se vodi ili smatra državnom svojinom i samim činom nacionalizacije izgubio je sva prava koja je imao prije nacionalizacije. Kao i na brojnim drugim sličnim mjestima, komunisti su za potrebe države i državnog organa ili institucija gradili određene objekte koji su u tom trenutku bili od općeg društvenog ili partijskog interesa. Tako je na vakufskoj parceli Ćurčinica džamije sagrađena škola – kazao je Zajimović.    

Nažalost, zbog nedonošenja zakona o restituciji ne postoji zakonski osnov za povrat ove ili bilo koje druge nacionalizirane imovine.  

– Pravilo je da sve ono što se putem zakona oduzelo, jedino se putem zakona može i vratiti. Do sada nije postojalo dovoljno političke volje kod predstavnika vlasti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini da se donese jedan sličan zakon. Zbog toga mi u IZ do donošenja zakona o restituciji ne možemo ništa uraditi po ovom pitanju – konstatirao je direktor Zajimović.

Navodi da je slična situacija i sa ostalom nacionaliziranom imovinom koja ima isti pravni status kao i ova imovina.     

Da bi se bilo šta pokrenulo potrebno je donijeti Zakon o restituciji. Ovdje nije u pitanju vakufski objekat, nego je riječ o vakufskom zemljištu koje je nacionalizirano i na kojem je nakon nacionalizacije izgrađena škola.

– Od 1966. godine škola je u posjedu zemljišta i, kada se bude rješavalo ovo pitanje, a nakon što se donese zakon o restituciji, mi nećemo moći vratiti objekat, zbog toga što ne polažemo prava na objekat, već na zemljište. Što se tiče vlasti, naša poruka je uvijek ista kao i do sada. Sve ono što je bespravno oduzeto u bivšim političkim sistemima mora se vratiti izvornim vlasnicima – poručio je direktor Vakufske direkcije Rijaseta IZ hfz. Senaid ef. Zajimović. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related