Glavni imam MIZ Maglaj: Ramazanske aktivnosti prilagođene trenutnim okolnostima

Date:

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Maglaj plan ramazanskih aktivnosti prilagodio je trenutnim okolnostima, u skladu sa uputstvima organa Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa.

– Vjerske aktivnosti obavljaju se samo u centralnim džamijama džemata. Bili smo prinuđeni da otkažemo angažman teravih-imama koji su trebali da ramazanske aktivnosti obavljaju na punktovima džemata, odnosno poddžematima – izjavio je za Preporod.info glavni imam MIZ Maglaj Nevres ef. Hodžić.

On je podsjetio da dnevne namaze i teravih – namaz obavljaju imami sa mujezinima, a da džuma – namaz obavljaju imami sa članovima džematskog odbora.

– Mukabela se uči u svim džematima. Planiran je i Itikaf u Jusuf-pašinoj džamiji, Kuršumlji. Imami su od početka ramazana organizirali dežurstva u džamijama, kako bi sve usluge džematlija bile blagovremeno servisirane. Imami su naročiti aktivni i na društvenim mrežama, gdje nastoje da dijele korisne sadržaje – dodao je ef. Hodžić.

Osim ovih, kako je kazao, redovnih i uobičajenih aktivnosti, imami su angažirani i da prate i nadziru realizaciju distribucije iftara po džematima za osobe u stanju socijalne potrebe.

Ustvrdio je da od početka ramazana nije bilo problema u realizaciji ovog projekta, te da očekuju da će i preostali iznos novca biti ubrzo prikupljen, kako bi se osigurali iftari za cijeli mjesec ramazan.

– Nadamo se, ako Bog da, da ćemo ubrzo otvoriti vrata svojih džamija, te da ćemo namaze i druge vjerske aktivnosti obavljati sa svojim džematlijama. Čekat ćemo instrukcije Islamske zajednice pa ćemo, shodno njima, i postupati. Ipak, brine nas povećan broj oboljelih u Maglaju od COVID – 19. Trenutno je zaraženih oko 70 osoba, pa i naša opreznost i predostrožnost i dalje mora biti na najvišem nivou. Bez obzira na ovakvo stanje, ramazanska atmosfera u Maglaju je ipak primijetna. Neka nam svima Allah Uzvišeni primi naša ramazanska djela, otkloni od nas postojeće nedaće i udalji nas od iskušenja koja ne možemo podnositi- Amin! – poručio je glavni imam MIZ Maglaj Nevres ef. Hodžić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related