Godišnja konferencija o obuci OS Bosne i Hercegovine s ciljem sagledavanja nivoa obučenosti komandi i jedinica

Date:

Godišnja konferencija o obuci Oružanih snaga BiH za 2021. godinu održana je danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu s ciljem sagledavanja nivoa obučenosti  komandi i jedinica OSBiH u 2021. godini.

Konferenciji su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, uključujući zamjenika ministra odbrane Miju Krešića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića sa zamjenicima generalmajorom Ivicom Jerkićem i generalmajorom Gojkom Kneževićem, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha, predstavnici EUFOR-a, te predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH.

Fokus konferencije bio je na analizi rezultata individualne i kolektivne obuke, te identifikovanju problema i izazova sa kojima su se Oružane snage BiH suočavale tokom realizacije obuke, ali i na viziji buduće obuke utemeljenoj na sistemu naučenih lekcija.

– Proračun jeste jedna od okolnosti koja značajno utiče na rezultate u obuci. U proteklom razdoblju, već u fazi planiranja proračuna odricali smo se nekih značajnih aktivnosti obuke, svjesni da se moramo prilagoditi mogućnostima naše države. S druge strane, naše potrebe za visokostručnim i obučenim personalom na putu ka operativno spremnim i učinkovitim OS BiH svakim danom postaju sve veće – rekao je u obraćanju zamjenik ministra odbrane Krešić.

Međutim, kako je kazao Krešić, unatoč tim ograničenjima, pripadnici OS BiH su svojim entuzijazmom i profesionalnošću uspostavljali temelje za izgradnju modernijih i profesionalnijih OS BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je naglasio da su pripadnici Oružanih snaga BiH, usprkos problemima ograničenih i zastarjelih resursa, svojim entuzijazmom, profesionalizmom i zalaganjem, doprinijeli da se obuka u 2021. godini realizira na veoma profesionalan način.

– Ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije SEL-2 po NATO Konceptu operativnih sposobnosti, kao i ostale uspješno realizirane aktivnosti, poput vježbi “Brzi odgovor 21”, “Dinamičan odgovor 21-4”, te izvedena tenkovska i artiljerijska bojeva gađanja na vojnom poligonu na Manjači, zajednička vježba i obuka sa EUFOR-om, kao i učešća na dvanaest međunarodnih vježbi u pet zemalja, potvrda su da imamo visoko obučen i osposobljen vojnički, podoficirski i oficirski kadar. Obuka je stalan proces i nastavit ćemo da je razvijamo i unapređujemo, prvenstveno u našim vojnim centrima za obuku, ali i da širimo mogućnosti da naši pripadnici nastave edukaciju i usavršavanje i na školama van Bosne i Hercegovine, kao što su podoficirske akademije, vojne akademije, komandno-štabni i strateški nivoi usavršavanja, kako u zemljama u regionu, tako i u ostalim partnerskim zemljama – naglasio je general Mašović.

Obuka u Oružanim snagama BiH u 2021. godini bila je izuzetno kvalitetna i uspješna, a realizirana je kroz obuku u Bosni i Hercegovini, međunarodne vježbe, bilateralnu saradnju, obuku sa EUFOR-om, kao i kroz program obuke “Vojska-Vojsci” sa Oružanim snagama SAD-a. Ključni događaji obuke realizirani su u centrima za obuku Oružanih snaga BiH, na više vojnih lokacija u BiH, u centrima u Pazariću, Butmiru, Rajlovcu, Travniku i Manjači kod Banja Luke.

Na kraju konferencije doneseni su konkretni prijedlozi za unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke, kao i daljeg razvoja sistema upravljanja obukom i edukacijom u Oružanim snagama BiH, kako bi pripadnici Oružanih snaga BiH bili što bolje obučeni i osposobljeni za izvršenje misije i zadataka propisanih Zakonom o odbrani BiH, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related